Seromakowiec, ciasto serowo-makowe - PRZEPIS

przepis-placek-serowo-makowy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sernikomakowiec, seromak albo ciasto serowo- makowe to nazwy  placka, który zawiera w sobnie dwa ulubione ciasta - makowiec i sernik.
trudny
90 min
4

Seromakowiec, czyli placek serowo-makowy smakuje wybornie. Nie może być inaczej, skoro łączy w sobie dwa najbardziej popularne wypieki: sernik i makowiec.

Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 25 dag cukru
  • 25 dag masła
  • 25 dag mąki
  • 2-3 łyżki kakao
  • ½ opakowania proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  •  
  • Ser:
  • 1/2 kg sera białego (twaróg półtłusty lub gotowy zmielony)
  • 8 jaj
  • 35 dag cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • łyżka masła lub margaryny słonecznej
  •  
  • Mak:
  • 30 dag maku
  • cukier do smaku (1-2 łyżki, może być pół na pół z cukrem waniliowym)
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajo
  • szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka, cukier, masło utrzeć. Cały czas ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao i ubitą pianę. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną zapiec i ostudzić.
  • Przygotuj ser: utrzyj masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Stopniowo dodawaj ser. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę.
  • Mak zmiel – najlepiej dwukrotnie. Dodaj cukier, wymieszaj. Wlej ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Dodaj rozbełtane jajo oraz cynamon do smaku.
  • Na zapieczonym spodzie położyć ser i mak – skośnymi pasami na przemian.
  • Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki mleka i wyłożyć na wierzch.
  • Piec 1 do 1 i 1/2 godziny w temp. 200 stopni.
Mirosława Kopoczek
więcej