Seromakowiec, ciasto serowo-makowe - PRZEPIS
2021-03-29
trudny
90 min
4
Seromakowiec, czyli placek serowo-makowy smakuje wybornie. Nie może być inaczej, skoro łączy w sobie dwa najbardziej popularne wypieki: sernik i makowiec.
Polecamy także: Jak i ile razy mielić mak? Co dodać do maku?
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jaj
- 25 dag cukru
- 25 dag masła
- 25 dag mąki
- 2-3 łyżki kakao
- ½ opakowania proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- Ser:
- 1/2 kg sera białego (twaróg półtłusty lub gotowy zmielony)
- 8 jaj
- 35 dag cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- łyżka masła lub margaryny słonecznej
- Mak:
- 30 dag maku
- cukier do smaku (1-2 łyżki, może być pół na pół z cukrem waniliowym)
- ½ kostki masła
- 1 łyżka mleka
- 1 jajo
- szczypta cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka, cukier, masło utrzeć. Cały czas ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao i ubitą pianę. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną zapiec i ostudzić.
- Przygotuj ser: utrzyj masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Stopniowo dodawaj ser. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubitą na sztywno pianę.
- Mak zmiel – najlepiej dwukrotnie. Dodaj cukier, wymieszaj. Wlej ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Dodaj rozbełtane jajo oraz cynamon do smaku.
- Na zapieczonym spodzie położyć ser i mak – skośnymi pasami na przemian.
- Do drugiej części ciasta dodać 2 łyżki mleka i wyłożyć na wierzch.
- Piec 1 do 1 i 1/2 godziny w temp. 200 stopni.