Rurki waflowe przekładam kremem i wstawiam do lodówki. To najlepsze ciasto bez pieczenia na upały

ciasto rurkowe bez pieczenia
Autor: Shutterstock Chrupiące rurki, aksamitny krem i migdały. Oto przepis na pyszne i łatwe ciasto bez pieczenia na lato.
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Rurkowe ciasto bez pieczenia jest pyszne i smakuje każdemu. Aksamitny krem, chrupiące rurki waflowe oraz aromatyczne płatki migdałowe tworzą rewelacyjną kompozycję, która zachwyci oczy i kubki smakowe. Przygotowanie tego ciasta bez użycia piekarnika wcale nie jest takie trudne. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich niebanalnym deserem, wybierzecie ten prosty przepis na rurkowe ciasto bez pieczenia.

Rurkowe ciasto bez pieczenia – składniki

Do przygotowania tego wyśmienitego ciasta przekładanego kremem wykorzystuje się proste składniki. Wszystkie niezbędne produkty są do kupienia przez cały rok w mniejszych i większych sklepach. Ciasto rurkowe najlepiej jednak smakuje latem, kiedy temperatura sięga zenitu. Podane na zimno ochłodzi i orzeźwi.

Z czego zrobić ciasto rurkowe bez pieczenia? Lista składników jest krótka i znalazły się na niej takie produkty jak:

  • rurki waflowe
  • mleko
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 30 proc.
  • cukier i cukier z wanilią
  • mąka pszenna
  • jajko
  • masło
  • płatki migdałowe

Jak zrobić rurkowe ciasto bez pieczenia?

To efektowne i obłędne w smaku ciasto niewymagające pieczenia jest łatwe i szybkie. Uda się już za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Należy przestrzegać wszystkich zaleceń podanych w przepisie. Aby cieszyć się smakiem wybornego ciasta rurkowego, trzeba niestety poczekać. W sumie powinno chłodzić się w lodówce przez pięć godzin.

Przepis na pyszne domowe ciasto rurkowe to tylko kilka łatwych etapów:

  • 1. krok – przygotowanie masy budyniowej
  • 2. krok – ubicie śmietanki i połączenie jej z masą budyniową
  • 3. krok – ułożenie rurek i przełożenie ich kremem
  • 4. krok – schłodzenie ciasta w lodówce
  • 5. krok – udekorowanie ciasta kremem i płatkami migdałowymi
  • 6. krok – schłodzenie ciasta rurkowego w lodówce

Jak podawać ciasto rurkowe bez pieczenia?

Ten sprawdzony przepis warto zapisać. Pyszne ciasto rurkowe z delikatnym kremem to idealny deser na lato. Nie wymaga pieczenia, robi się łatwo i w miarę szybko. Wrażenia smakowe na długo pozostają w pamięci. Świetnie sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie, na urodziny czy inne okoliczności. Każdy będzie pod wrażeniem tego wybornego ciasta z kremem i rurkami waflowymi. Do ciasta rurkowego bez pieczenia można podać świeże owoce i udekorować je listkami mięty, które nadają dodatkowej świeżości.

SKŁADNIKI

  • 300 g rurek waflowych
  • 200 ml mleka
  • 200 ml śmietanka 30%
  • 100 g prażonych płatków migdałowych
  • 60 g cukru + 1 łyżka
  • 30 g masła
  • 10 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wsypać cukier i cukier z wanilią oraz mąkę. Wbić jajko i podgrzewać kilka chwil, cały czas mieszając.
  • Wlać mleko i dodać masło. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą, a masa zgęstnieje. Przelać do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.
  • Śmietankę ubić z cukrem, a następnie stopniowo dodawać ostudzoną masę. Miksować do połączenia składników. Kilka łyżek kremu odłożyć do dekoracji
  • Dno formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć warstwą rurek waflowych i posmarować kremem. Warstwy układać do wykorzystania składników, z czego ostatnią warstwą powinien być krem.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjąć z formy i boki posmarować odłożonym wcześniej kremem. Wierzch i boki posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny.
  • Podawać na deser na rożne okazje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej