Rolada bezowa z serkiem mascarpone i owocami. Pełne szaleństwo kubków smakowych
Rolada bezowa z dodatkiem kremu z serka mascarpone i świeżymi owocami smakuje, tak jak wygląda. To przepyszne deser, który można serwować na wiele różnych okazji. Rolada najpierw zauroczy wyglądem, a po pierwszym kęsie zachwyci smakiem. Jak zrobić roladę bezową? Sprawdźcie przepis i spróbujcie przygotować ją własnoręcznie.
Jak zrobić roladę bezową?
Najpierw trzeba ubić białka z cukrem. Kiedy staną się gęste i błyszczące, należy wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Masę przekłada się na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formuje z niej prostokąt. Blachę wstawia się do piekarnika z funkcją termoobiegu nagrzanego do 170 stopni C i od razu zmniejsza do 150 stopni C. Pieczenie trwa pół godziny. Upieczony blat bezowy należy odstawić do ostygnięcia, a następnie posmarować kremem z serka mascarpone i ułożyć owoce. Bezę zawija się dość ciasno od dłuższego boku, owija folią spożywczą i wstawia do lodówki. Deser jest gotowy po pół godzinie.
Przepis na roladę bezową
- Wbrew pozorom rolada z bezy i mascarpone z owocami nie jest trudna do zrobienia w domu. Przygotowanie składa się z kilku prostych kroków.
- Czas przygotowania to około godziny łącznie z pieczeniem bezowego blatu. Trzeba też pamiętać, że gotową bezę należy schłodzić w lodówce przez pół godziny.
- Do przygotowania tego obłędnego deseru wystarczy tylko osiem prostych składników. Są w sklepach przez cały rok, a cześć z nich zawsze jest w domu.
- Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier. Masa powinna być bardzo gęsta, plastyczna i błyszcząca.
- Bezę najlepiej upiec w piekarniku z włączoną funkcją termoobiegu.
Z czym zrobić roladę bezową?
To ciasto sezonowe, ale można robić je bez względu na porę roku. W lecie można wykorzystać świeże owoce, które bez trudu są dostępne na bazarkach i w sklepach. Sprawdzą się maliny, truskawki, borówki amerykańskie, porzeczki czy agrest. W zimie rolada pyszne smakuje z brzoskwiniami w syropie, prażonymi jabłkami czy gruszkami.
Kiedy podawać roladę bezową?
Rolada bezowa to efektowny i prosty pomysł na deser. Warto podawać ją schłodzoną, a tuż przed jedzeniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować owocami. Przygotowana według tego sprawdzonego przepisu rolada z mascarpone świetnie sprawdzi się na różne okazje jak rodzinny obiad, urodziny, imieniny czy święta. To również pyszny przepis na ciasto na niedzielę.
SKŁADNIKI
- 280 g cukru
- 250 g serka mascarpone
- 200 g świeżych owoców (maliny, borówki, truskawki, porzeczki)
- 5 białek
- 2 łyżki cukru pudru + do oprószenia
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać cukier i miksować, aż masa stanie się gęsta i błyszcząca. Wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią ubite białka. Za pomocą szpatułki rozłożyć je równomiernie na kształt prostokąta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C z funkcją termoobiegu. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec około 30 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem i wyłożyć go na bezowy blat. Ułożyć owoce i ciasno zwinąć bezę od długiego boku. Roladę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
- Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.