Pyszne ciasto miodowe: przepis krok po kroku

Pyszne ciasto miodowe: przepis krok po kroku
Autor: thinkstockphotos.com Przygotowywanie ciasta miodowego to zadanie dla cierpliwych, ale efekt końcowy wynagrodzi wszelkie trudy
średni
60 min
4

Proponujemy przepis na pyszne ciasto miodowe z masą z kaszy manny. Jeżeli upieczesz je w tortownicy, wyjdzie piękny tort. Sprawdź, jak zrobić popisowe ciasto miodowe.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 10 dag miodu
  • 3 jaja
  • łyżeczka sody
  • tłuszcz do formy
  • masa:
  • 1 l mleka
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • szklanka kaszy manny
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła roślinnego
  • 3 żółtka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie ciasta miodowego rozpocznij od włożenia wszystkich składników ciasta do miski. Następnie zagnieć je dokładnie.
  • Ciasto wstaw do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu podziel ciasto na 5 części i każdą rozwałkuj na jednakowe placki o średnicy 21 cm.
  • Placki upiecz osobno na jasnozłoty kolor w blasze wysmarowanej tłuszczem – 15 minut w temperaturze 170oC. Ciasto pozostaw na blasze aż do wystygnięcia.
  • Ugotuj kaszę mannę na mleku i odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  • Ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce zimnej kaszy.
  • Powstałą masą posmaruj 4 placki i ułóż jeden na drugim. Piąty placek rozdrobnij na kruszonkę i posyp nią masę rozsmarowaną na ostatnim placku.