Pyszne ciasto miodowe: przepis krok po kroku
2021-03-29

średni
60 min
4
Proponujemy przepis na pyszne ciasto miodowe z masą z kaszy manny. Jeżeli upieczesz je w tortownicy, wyjdzie piękny tort. Sprawdź, jak zrobić popisowe ciasto miodowe.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 60 dag mąki
- 20 dag cukru
- 10 dag miodu
- 3 jaja
- łyżeczka sody
- tłuszcz do formy
- masa:
- 1 l mleka
- 2 torebki cukru waniliowego
- szklanka kaszy manny
- 25 dag cukru pudru
- 25 dag masła roślinnego
- 3 żółtka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowanie ciasta miodowego rozpocznij od włożenia wszystkich składników ciasta do miski. Następnie zagnieć je dokładnie.
- Ciasto wstaw do lodówki na 20 minut. Po wyjęciu podziel ciasto na 5 części i każdą rozwałkuj na jednakowe placki o średnicy 21 cm.
- Placki upiecz osobno na jasnozłoty kolor w blasze wysmarowanej tłuszczem – 15 minut w temperaturze 170
o C. Ciasto pozostaw na blasze aż do wystygnięcia. - Ugotuj kaszę mannę na mleku i odstaw do wystygnięcia. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Ucierając, dodawaj po jednym żółtku. Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po łyżce zimnej kaszy.
- Powstałą masą posmaruj 4 placki i ułóż jeden na drugim. Piąty placek rozdrobnij na kruszonkę i posyp nią masę rozsmarowaną na ostatnim placku.