Puszysta babka na mleku skondensowanym: przepis na ciasto urzekające smakiem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Puszysta babka proszkowa podana do kawy z mlekiem smakuje każdemu. Wypróbuj zatem przepis na babkę na mleku skondensowanym. To ciasto urzeka smakiem.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 100 g masła miękkiego
- 4 jajka rozmiar M
- 400 g skondensowanego mleka słodzonego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 50 g rodzynek (ewentualnie)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 20 g masła do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć ze szczyptą soli do puszystej masy. Dodać po 1 jajku i nadal ucierać. Wlać mleko skondensowane i zmiksować na jednorodną masę.
- Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
- Rodzynki na moment zanurzyć we wrzątku, odsączyć, nieco osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć mąką ziemniaczaną. Dodać do ciasta i wymieszać.
- Formę do pieczenia babek, z kominkiem, posmarować masłem. Wlać do niej ciasto.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec 40-45 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia i dopiero wyjąć z formy.
- Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.