Przepis na pyszne ciasto z PRL. Zapomniany słodki hit z dawnych czasów
Słodkie wypieki z czasów PRL wymagały nie lada wyobraźni. Chociaż w sklepach brakowało wielu produktów, powstawało wiele przepisów na pyszne domowe ciasta. Jednym z przykładów jest ten przepis, który niegdyś był bardzo popularny, ale z biegiem lat został zapomniany. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ciasto z PRL, które zachwyci obłędnym smakiem.
Z czego zrobić ciasto z PRL?
Pyszne dwukolorowe ciasto zwane zebrą, które w czasach PRL królowało w polskich domach, przygotowuje się z prostych składników. Dziś wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym bez kolejki. Kiedyś zdobycie niektórych z nich graniczyło z cudem. Sprzedawano je na kartki, a stanie w kolejce zajmowało kilka godzin.
Na liście składników potrzebnych do upieczenia domowego PRL-owskiego ciasta znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- jajka
- cukier
- olej
- woda gazowana
- kakao
- proszek do pieczenia
Jak zrobić ciasto z PRL?
Przepis na to pyszne ciasto w dwóch kolorach nie jest skomplikowany. Zaletą przepisów z tamtych czasów jest to, że ciasta i inne słodkie wypieki przygotowywało się bardzo łatwo. Przepis na to klasyczne PRL-owskie ciasto nie należy więc do trudnych i czasochłonnych. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut, a czas pieczenia wynosi 50 minut. Pyszne ciasto z PRL jest więc gotowe po godzinie.
Jak upiec pyszne domowe ciasto jak w PRL? Przepis na ciasto z PRL został podzielony na kilka kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek.
- 1. krok – ubicie białek z cukrem
- 2. krok – dodanie żółtek, mąki, proszku do pieczenia, wody i oleju
- 3. krok – podzielenie ciasta na dwie części i wymieszanie jednej z nich z kakao
- 4. krok – nałożenie na przemian ciasta jasnego i ciemnego do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- 5. krok – upieczenie PRL-owskiego ciasta w piekarniku
Jak podawać ciasto z PRL?
Pyszne ciasto zebra, które było jednym z najpopularniejszych słodkich wypieków w czasach PRL, serwowano na różne okazje. Nie mogło zabraknąć go w podczas świąt, imienin czy urodzin. Tak samo jest dziś. Dwukolorowe PRL-owskie ciasto jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. To doskonały deser po rodzinnym obiedzie lub słodki dodatek do kawy.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 7 jajek
- 4 łyżki kakao
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Wąskim strumieniem wlać wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników.
- Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i dokładnie wymieszać.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać na przemian (raz jasne, raz ciemne) za pomocą łyżki wazowej, zaczynając od środka formy.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i ostawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
- Podawać na deser na różne okazje.