Przepis na pyszne ciasto z PRL. Zapomniany słodki hit z dawnych czasów

ciasto z PRL
Autor: Shutterstock Oto genialne ciasto z PRL, na które przepis pochodzi ze starego czerwonego zeszytu.
łatwy
60 min
12

Słodkie wypieki z czasów PRL wymagały nie lada wyobraźni. Chociaż w sklepach brakowało wielu produktów, powstawało wiele przepisów na pyszne domowe ciasta. Jednym z przykładów jest ten przepis, który niegdyś był bardzo popularny, ale z biegiem lat został zapomniany. Zobaczcie, jak zrobić pyszne ciasto z PRL, które zachwyci obłędnym smakiem.

Z czego zrobić ciasto z PRL?

Pyszne dwukolorowe ciasto zwane zebrą, które w czasach PRL królowało w polskich domach, przygotowuje się z prostych składników. Dziś wszystkie produkty można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym bez kolejki. Kiedyś zdobycie niektórych z nich graniczyło z cudem. Sprzedawano je na kartki, a stanie w kolejce zajmowało kilka godzin.

Na liście składników potrzebnych do upieczenia domowego PRL-owskiego ciasta znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • jajka
  • cukier
  • olej
  • woda gazowana
  • kakao
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić ciasto z PRL?

Przepis na to pyszne ciasto w dwóch kolorach nie jest skomplikowany. Zaletą przepisów z tamtych czasów jest to, że ciasta i inne słodkie wypieki przygotowywało się bardzo łatwo. Przepis na to klasyczne PRL-owskie ciasto nie należy więc do trudnych i czasochłonnych. Przygotowanie zajmuje niecałe 10 minut, a czas pieczenia wynosi 50 minut. Pyszne ciasto z PRL jest więc gotowe po godzinie.

Jak upiec pyszne domowe ciasto jak w PRL? Przepis na ciasto z PRL został podzielony na kilka kroków, które nikomu nie sprawią przykrych niespodzianek.

  • 1. krok – ubicie białek z cukrem
  • 2. krok – dodanie żółtek, mąki, proszku do pieczenia, wody i oleju
  • 3. krok – podzielenie ciasta na dwie części i wymieszanie jednej z nich z kakao
  • 4. krok – nałożenie na przemian ciasta jasnego i ciemnego do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • 5. krok – upieczenie PRL-owskiego ciasta w piekarniku

Jak podawać ciasto z PRL?

Pyszne ciasto zebra, które było jednym z najpopularniejszych słodkich wypieków w czasach PRL, serwowano na różne okazje. Nie mogło zabraknąć go w podczas świąt, imienin czy urodzin. Tak samo jest dziś. Dwukolorowe PRL-owskie ciasto jest uniwersalne i pasuje na każdą okazję. To doskonały deser po rodzinnym obiedzie lub słodki dodatek do kawy.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 i 1/2 szklanki oleju
  • 7 jajek
  • 4 łyżki kakao
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno z cukrem.
  • Cały czas ubijając, dodawać po jednym żółtku, a następnie stopniowo wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • Wąskim strumieniem wlać wodę i olej. Zmiksować do połączenia składników.
  • Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao i dokładnie wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać na przemian (raz jasne, raz ciemne) za pomocą łyżki wazowej, zaczynając od środka formy.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i ostawić do ostygnięcia. Przed podaniem udekorować polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel - kakao
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej