Przepis na pączki - domowe, ze starej książki kucharskieJ
Stary przepis na pączki z książki kucharskiej po babci różni się od większości przepisów znaczenie większą ilością mleka i dwukrotnym wyrabianiem i rośnięciem ciasta. Ale warto go wypróbować przed tłustym czwartkiem. Dzięki tej starej recepturze pączki z tego przepisu są bardzo puszyste, ale też wilgotne i lekkie jak piórka!
Stary przepis na pączki czy nowy?
Przyznam się, że mam ogromny sentyment i szacunek dla starych przepisów z babcinych książek kucharskich. Zazwyczaj lista ich składników jest prosta, kluczem do sukcesu nie są bowiem wyszukane produkty, ale sposób przygotowania. Często przepisy brzmią niesłychanie pracochłonnie, ale w przeciwieństwie do naszych babć, my dysponujemy przydatnymi urządzeniami kuchennymi, które znacznie ułatwiają przygotowanie dań. 100-letni przepis na pączki jest też na pewno wielokrotnie sprawdzony, więc ryzyko, że coś się nie uda jest mniejsze niż w przypadku przypadkowych przepisów.
Ten przepis cechuje duża ilość mleka, które sprawia, że pączki są wilgotne, a także pomaga drożdżom rosnąć. Dzięki temu wypieki przygotowane ze starego przepisu na pączki są puszyste i lekkie. Sprzyja temu też podwójne wyrabianie i rośniecie ciasta.
SKŁADNIKI
- 750 ml ciepłego mleka
- 1 kg mąki
- 12 żółtek
- 200 g masła klarowanego
- 4-5 łyżek cukru
- cukier wanilinowy
- 90 g drożdży
- wybrane nadzienie
- lukier lub cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w mleku. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko z drożdżami i wymieszać.
- Stopniowo dodawać mąkę. Wymieszać i zacząć wyrabiać - można ręką, choć mniej męcząco jest to robić mikserem - na początek z końcówkami jak do ubijania piany, później, jeśli ciasto zacznie na niech "podjeżdżać" do góry - zmienić je na końcówki hakowe.
- Po kilku minutach dodać stopione masło (stopniowo, cały czas wyrabiając). Ciasto wyrabiać do momentu aż zacznie odstawać od miski i końcówek miksera/ręki. Ciasto jest bardziej luźne niż tradycyjne ciasto na pączki, ze względu na dużą ilość mleka.
- Odstawić do wyrośnięcia, po ok. 1 h ponownie ciasto przebić, pozwolić wyrosnąć raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść - celem wypuszczenia z niego nadmiaru gazu.
- Na blacie lub stolnicy rozwałkować ciasto 2 placki grubości ok. 1,5 cm. Na pierwszy placek w równych odległościach nakładać po łyżeczce nadzienia. Przykryć drugim plackiem, dobrze przycisnąć wokół porcji nadzienia, po czym niewielką szklanką wykrawać pączki, odkładać je na lekko omączone deski czy półmiski.
- W garnku rozgrzać tłuszcz. Smażyć pączki z obu stron na złoty kolor (ok. 2 min. każdą stronę). Usmażone pączki odkładać na papierowy ręcznik, lekko przestudzone lukrować lub oprószyć cukrem pudrem.