Placek wiedeński. Tak boski, że wynagrodzi ci trudy

2022-11-23 17:29

Placek wiedeński to cudowna kombinacja migdałowego biszkoptu nasączonego kawą i przełożonego  kawowym kremem z czekoladowym dodatkiem w postaci polewy. Ciasto nieco pracochłonne, ale warte każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Idealne na uroczyste okazje. Bardzo polecam ten przepis na boskie ciasto wiedeńskie.

Placek wiedeński. Tak boski, że wynagrodzi ci trudy

i

Autor: Shutterstock Placek wiedeński jest nieco pracochłonny, ale przepyszny
średni
60 min
6

SKŁADNIKI

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 140 g mąki migdałowej
  • 100 g miodu (lub cukru)
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki płynnego masła
  • 5 białej jaj
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Syrop kawowy
  • 160 ml wody
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Krem kawowy
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 280 g miękkiego masła
  • 2 łyżki rumu lub brandy (opcjonalnie)
  • Warstwa czekoladowa
  • 160 g deserowej czekolady
  • 160 g śmietany do ubijania (30-36%)
  • Polewa czekoladowa
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj dwie formy o wymiarach 23 × 33 cm, wyłóż je papierem do pieczenia i odstaw na bok. 
  • W misce zmieszaj mąkę migdałową i pszenną. Do misy robota kuchennego wbij jajka i utrzyj z miodem (lub cukrem) na kremową, puszystą masę, następnie (po łyżce) dodawaj mieszankę mąk oraz rozpuszczone masło.
  • W kolejnej misce ubij białka z solą, usztywniając cukrem. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną pianę. Delikatnie, choć dokładnie połącz pianę z masą migdałową, rozłóż na dwie porcje i przelej do foremek.
  • Piecz biszkopty ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Następnie wyjmij biszkopty z pieca, dokładnie ostudź i każdy podziel na 2 części (placki powinny wyrosnąć dość wysokie). 
  • Do małego rondelka wlej wodę, dodaj cukier i kawę. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Uzyskasz wtedy syrop do nasączenia ciasta. 
  • Czekoladę pokrusz i włóż do metalowej miski lub garnka. W małym rondelku podgrzej śmietanę, aż do zagotowania, następnie wlej ją do czekolady, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zostaw do uzyskania temperatury pokojowej. 
  • Przygotuj krem kawowy. W misce wymieszaj żółtka, aż staną się kremowe i jasnożółte. W małym rondelku wymieszaj cukier z wodą oraz kawą rozpuszczalną i pozostaw na średnim ogniu. Zagotuj i pogotuj chwilę (jeśli masz termometr cukierniczy to sprawdź temperaturę i gotuj do uzyskania ok. 115°C). Zdejmij kawowy syrop z ognia i cienką strużką wlewaj do niego roztrzepane żółtka, cały czas mieszaj, by żółtka się nie ścięły. Pozostaw do przestygnięcia.
  • Do letniej masy wmiksuj miękkie masło (miksuj na niskich obrotach, aż masło się połączy, a następnie mieszaj na wysokich obrotach, aż krem będzie gładki i puszysty).
  • Pierwszy blat biszkopta nasącz syropem i posmaruj połową kremu kawowego, przykryj biszkoptem.
  • Ponownie nasącz biszkopt i wyłóż śmietanową czekoladę, rozprowadź i ułóż kolejną warstwę biszkoptu. Znów nasączaj placek syropem i wyłóż ostatni płat ciasta biszkoptowego.
  • Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Przygotuj glazurę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę miękkiego masła  i dokładnie połącz.
  • Następnie wyjmij ciasto z lodówki i polej je glazurą. Postaraj się, by powierzchnia była najbardziej gładka jak to możliwe.
  • Wstaw ciasto ponownie do lodówki na 1 godzinę, a później podawaj.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej...