Placek wiedeński. Tak boski, że wynagrodzi ci trudy
2022-11-23

średni
60 min
6
Placek wiedeński to cudowna kombinacja migdałowego biszkoptu nasączonego kawą i przełożonego kawowym kremem z czekoladowym dodatkiem w postaci polewy. Ciasto nieco pracochłonne, ale warte każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Idealne na uroczyste okazje. Bardzo polecam ten przepis na boskie ciasto wiedeńskie.
SKŁADNIKI
- Biszkopt
- 5 jajek
- 140 g mąki migdałowej
- 100 g miodu (lub cukru)
- 30 g mąki pszennej
- 2 łyżki płynnego masła
- 5 białej jaj
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- Syrop kawowy
- 160 ml wody
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- Krem kawowy
- 5 żółtek
- 150 g cukru
- 3 łyżki wody
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 280 g miękkiego masła
- 2 łyżki rumu lub brandy (opcjonalnie)
- Warstwa czekoladowa
- 160 g deserowej czekolady
- 160 g śmietany do ubijania (30-36%)
- Polewa czekoladowa
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj dwie formy o wymiarach 23 × 33 cm, wyłóż je papierem do pieczenia i odstaw na bok.
- W misce zmieszaj mąkę migdałową i pszenną. Do misy robota kuchennego wbij jajka i utrzyj z miodem (lub cukrem) na kremową, puszystą masę, następnie (po łyżce) dodawaj mieszankę mąk oraz rozpuszczone masło.
- W kolejnej misce ubij białka z solą, usztywniając cukrem. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną pianę. Delikatnie, choć dokładnie połącz pianę z masą migdałową, rozłóż na dwie porcje i przelej do foremek.
- Piecz biszkopty ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Następnie wyjmij biszkopty z pieca, dokładnie ostudź i każdy podziel na 2 części (placki powinny wyrosnąć dość wysokie).
- Do małego rondelka wlej wodę, dodaj cukier i kawę. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Uzyskasz wtedy syrop do nasączenia ciasta.
- Czekoladę pokrusz i włóż do metalowej miski lub garnka. W małym rondelku podgrzej śmietanę, aż do zagotowania, następnie wlej ją do czekolady, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zostaw do uzyskania temperatury pokojowej.
- Przygotuj krem kawowy. W misce wymieszaj żółtka, aż staną się kremowe i jasnożółte. W małym rondelku wymieszaj cukier z wodą oraz kawą rozpuszczalną i pozostaw na średnim ogniu. Zagotuj i pogotuj chwilę (jeśli masz termometr cukierniczy to sprawdź temperaturę i gotuj do uzyskania ok. 115°C). Zdejmij kawowy syrop z ognia i cienką strużką wlewaj do niego roztrzepane żółtka, cały czas mieszaj, by żółtka się nie ścięły. Pozostaw do przestygnięcia.
- Do letniej masy wmiksuj miękkie masło (miksuj na niskich obrotach, aż masło się połączy, a następnie mieszaj na wysokich obrotach, aż krem będzie gładki i puszysty).
- Pierwszy blat biszkopta nasącz syropem i posmaruj połową kremu kawowego, przykryj biszkoptem.
- Ponownie nasącz biszkopt i wyłóż śmietanową czekoladę, rozprowadź i ułóż kolejną warstwę biszkoptu. Znów nasączaj placek syropem i wyłóż ostatni płat ciasta biszkoptowego.
- Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Przygotuj glazurę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę miękkiego masła i dokładnie połącz.
- Następnie wyjmij ciasto z lodówki i polej je glazurą. Postaraj się, by powierzchnia była najbardziej gładka jak to możliwe.
- Wstaw ciasto ponownie do lodówki na 1 godzinę, a później podawaj.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem