Placek wiedeński. Tak boski, że wynagrodzi ci trudy

Placek wiedeński. Tak boski, że wynagrodzi ci trudy
Autor: Shutterstock Placek wiedeński jest nieco pracochłonny, ale przepyszny
średni
60 min
6

Placek wiedeński to cudowna kombinacja migdałowego biszkoptu nasączonego kawą i przełożonego  kawowym kremem z czekoladowym dodatkiem w postaci polewy. Ciasto nieco pracochłonne, ale warte każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Idealne na uroczyste okazje. Bardzo polecam ten przepis na boskie ciasto wiedeńskie.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 140 g mąki migdałowej
  • 100 g miodu (lub cukru)
  • 30 g mąki pszennej
  • 2 łyżki płynnego masła
  • 5 białej jaj
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • Syrop kawowy
  • 160 ml wody
  • 100 g cukru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • Krem kawowy
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 280 g miękkiego masła
  • 2 łyżki rumu lub brandy (opcjonalnie)
  • Warstwa czekoladowa
  • 160 g deserowej czekolady
  • 160 g śmietany do ubijania (30-36%)
  • Polewa czekoladowa
  • 200 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i przygotuj dwie formy o wymiarach 23 × 33 cm, wyłóż je papierem do pieczenia i odstaw na bok. 
  • W misce zmieszaj mąkę migdałową i pszenną. Do misy robota kuchennego wbij jajka i utrzyj z miodem (lub cukrem) na kremową, puszystą masę, następnie (po łyżce) dodawaj mieszankę mąk oraz rozpuszczone masło.
  • W kolejnej misce ubij białka z solą, usztywniając cukrem. Ubijaj, aż uzyskasz sztywną pianę. Delikatnie, choć dokładnie połącz pianę z masą migdałową, rozłóż na dwie porcje i przelej do foremek.
  • Piecz biszkopty ok. 10-15 minut, aż się zrumienią. Następnie wyjmij biszkopty z pieca, dokładnie ostudź i każdy podziel na 2 części (placki powinny wyrosnąć dość wysokie). 
  • Do małego rondelka wlej wodę, dodaj cukier i kawę. Na średnim ogniu doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Uzyskasz wtedy syrop do nasączenia ciasta. 
  • Czekoladę pokrusz i włóż do metalowej miski lub garnka. W małym rondelku podgrzej śmietanę, aż do zagotowania, następnie wlej ją do czekolady, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia, a następnie zostaw do uzyskania temperatury pokojowej. 
  • Przygotuj krem kawowy. W misce wymieszaj żółtka, aż staną się kremowe i jasnożółte. W małym rondelku wymieszaj cukier z wodą oraz kawą rozpuszczalną i pozostaw na średnim ogniu. Zagotuj i pogotuj chwilę (jeśli masz termometr cukierniczy to sprawdź temperaturę i gotuj do uzyskania ok. 115°C). Zdejmij kawowy syrop z ognia i cienką strużką wlewaj do niego roztrzepane żółtka, cały czas mieszaj, by żółtka się nie ścięły. Pozostaw do przestygnięcia.
  • Do letniej masy wmiksuj miękkie masło (miksuj na niskich obrotach, aż masło się połączy, a następnie mieszaj na wysokich obrotach, aż krem będzie gładki i puszysty).
  • Pierwszy blat biszkopta nasącz syropem i posmaruj połową kremu kawowego, przykryj biszkoptem.
  • Ponownie nasącz biszkopt i wyłóż śmietanową czekoladę, rozprowadź i ułóż kolejną warstwę biszkoptu. Znów nasączaj placek syropem i wyłóż ostatni płat ciasta biszkoptowego.
  • Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • Przygotuj glazurę czekoladową. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj łyżkę miękkiego masła  i dokładnie połącz.
  • Następnie wyjmij ciasto z lodówki i polej je glazurą. Postaraj się, by powierzchnia była najbardziej gładka jak to możliwe.
  • Wstaw ciasto ponownie do lodówki na 1 godzinę, a później podawaj.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę

Zobacz nasze inne przepisy na ciasta z kremem

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej