Piernik Milky Way – obłędne połączenie klasycznego ciasta piernikowego i mlecznego kremu
Pyszny, słodki i czekoladowy piernik to propozycja na święta Bożego Narodzenia i inne ważne okazje. Ciasto wygląda apetycznie i pięknie prezentuje się na stole wśród świątecznych specjałów. Piernik jest delikatny i po prostu rozpływa się w ustach. Dowiedz się, jak zrobić to przepyszne świąteczne ciasto z mlecznym kremem.
Jak zrobić piernik Milky Way?
Robienie pysznego ciasta Milky Way rozpoczyna się od upieczenia aromatycznych piernikowych blatów. Najlepiej piec je po kolei. Po wyjęciu z piekarnia blaty są dość twarde, ale po ostygnięciu miękną i łatwo jest zdjąć je ze z papieru do pieczenia. Kiedy blaty stygną, należy przygotować mleczny krem oraz polewę czekoladową. To ciasto Milky Way z mlekiem w proszku, które jest jednym ze składników kremu. Blaty przekłada się kremem, a wierzch skrapia płynną czekoladą. Ciasto trzeba odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc, a następnie wstawić do lodówki.
Przepis na piernik Milky Way
- Przepis na to obłędne ciasto piernikowe z mlecznym kremem jest łatwy, ale dość czasochłonny.
- Blaty można upiec w prostokątnej formie lub tortownicy.
- Postępując według tego przepisu krok po kroku, ciasto powinno wyjść pierwsza klasa.
- Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok.
- Ciasto piernikowe dekoruje się polewą czekoladową. Sprawdzą się również inne dodatki jak polewa z białej czekolady, krem kawowy, chipsy czekoladowe, kolorowa posypka, cukrowe gwiazdki czy małe bezy. Można też udekorować ciasto orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową. Wszystko zależy od fantazji.
- Piernik doskonale smakuje w święta Bożego Narodzenia, ale można robić go również na inne okazje. Sprawdzi się zamiast klasycznego tortu urodzinowego czy jako deser po rodzinnym obiedzie.
- Z ciastem Milky Way dobrze smakuje mleczna kawa, drink eggnog, owocowa herbata czy mleko.
SKŁADNIKI
- blaty piernikowe :
- 360 g mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru trzcinowego
- 4 żółtka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
krem:- 530 g słodzonego mleka skondensowanego
- 250 g mascarpone
- 200 g miękkiego masła
- 150 g mleka w proszku
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
polewa:- 100 g mlecznej czekolady
- 30 g gorzkiej czekolady
- 80 g słodkiej śmietanki 30% lub mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera przełożyć masło i wsypać cukier. Utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku i wlać miód. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dodawać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Miksować do połączenia.
- Ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać rękami. Podzielić na 3 równe części.
- Każdą częścią wykleić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko nakłuć widelcem. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
- Do misy miksera przełożyć masło i ucierać, aż będzie puszyste. Stopniowo dolewać mleko skondensowane i miksować do połączenia składników.
- Stopniowo dodawać mascarpone, ekstrakt waniliowy i mleko w proszku. Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego i gładkiego kremu. Wstawić do lodówki.
- Do rondelka wlać mleko i dodać połamaną mleczną i gorzką czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem. Polewa powinna być gładka i aksamitna.
- Do formy, w której piekł się piernik, włożyć pierwszy blat. Równomiernie wyłożyć 1/2 kremu (odłożyć 2 łyżki) i ułożyć drugi blat. Wyłożyć pozostały krem, przykryć trzecim blatem i posmarować 2 łyżkami odłożonego wcześniej kremu. Wierzch wyrównać i posmarować polewą czekoladową.
- Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na całą noc, ale nie wstawiać do lodówki. W tym czasie blaty piernikowe zmiękną i dopiero wtedy można je wstawić do lodówki.