Piernik Milky Way – obłędne połączenie klasycznego ciasta piernikowego i mlecznego kremu

piernik milky way
Autor: Shutterstock
łatwy
240 min
12

Pyszny, słodki i czekoladowy piernik to propozycja na święta Bożego Narodzenia i inne ważne okazje. Ciasto wygląda apetycznie i pięknie prezentuje się na stole wśród świątecznych specjałów. Piernik jest delikatny i po prostu rozpływa się w ustach. Dowiedz się, jak zrobić to przepyszne świąteczne ciasto z mlecznym kremem.

Jak zrobić piernik Milky Way?

Robienie pysznego ciasta Milky Way rozpoczyna się od upieczenia aromatycznych piernikowych blatów. Najlepiej piec je po kolei. Po wyjęciu z piekarnia blaty są dość twarde, ale po ostygnięciu miękną i łatwo jest zdjąć je ze z papieru do pieczenia. Kiedy blaty stygną, należy przygotować mleczny krem oraz polewę czekoladową. To ciasto Milky Way z mlekiem w proszku, które jest jednym ze składników kremu. Blaty przekłada się kremem, a wierzch skrapia płynną czekoladą. Ciasto trzeba odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc, a następnie wstawić do lodówki.

Przepis na piernik Milky Way

  • Przepis na to obłędne ciasto piernikowe z mlecznym kremem jest łatwy, ale dość czasochłonny.
  • Blaty można upiec w prostokątnej formie lub tortownicy.
  • Postępując według tego przepisu krok po kroku, ciasto powinno wyjść pierwsza klasa.
  • Lista składników to produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Ciasto piernikowe dekoruje się polewą czekoladową. Sprawdzą się również inne dodatki jak polewa z białej czekolady, krem kawowy, chipsy czekoladowe, kolorowa posypka, cukrowe gwiazdki czy małe bezy. Można też udekorować ciasto orzechami, migdałami lub skórką pomarańczową. Wszystko zależy od fantazji.
  • Piernik doskonale smakuje w święta Bożego Narodzenia, ale można robić go również na inne okazje. Sprawdzi się zamiast klasycznego tortu urodzinowego czy jako deser po rodzinnym obiedzie.
  • Z ciastem Milky Way dobrze smakuje mleczna kawa, drink eggnog, owocowa herbata czy mleko.

SKŁADNIKI

  • blaty piernikowe :
  • 360 g mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika

  • krem:
  • 530 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g mleka w proszku
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • polewa:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 80 g słodkiej śmietanki 30% lub mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera przełożyć masło i wsypać cukier. Utrzeć na puch. Cały czas miksując, dodawać po jednym żółtku i wlać miód. Kiedy składniki się połączą, stopniowo dodawać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Miksować do połączenia.
  • Ciasto przełożyć na blat i chwilę wyrabiać rękami. Podzielić na 3 równe części.
  • Każdą częścią wykleić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko nakłuć widelcem. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do misy miksera przełożyć masło i ucierać, aż będzie puszyste. Stopniowo dolewać mleko skondensowane i miksować do połączenia składników.
  • Stopniowo dodawać mascarpone, ekstrakt waniliowy i mleko w proszku. Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania gęstego i gładkiego kremu. Wstawić do lodówki.
  • Do rondelka wlać mleko i dodać połamaną mleczną i gorzką czekoladę. Podgrzewać i mieszać, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem. Polewa powinna być gładka i aksamitna.
  • Do formy, w której piekł się piernik, włożyć pierwszy blat. Równomiernie wyłożyć 1/2 kremu (odłożyć 2 łyżki) i ułożyć drugi blat. Wyłożyć pozostały krem, przykryć trzecim blatem i posmarować 2 łyżkami odłożonego wcześniej kremu. Wierzch wyrównać i posmarować polewą czekoladową.
  • Gotowe ciasto odstawić w chłodne miejsce na całą noc, ale nie wstawiać do lodówki. W tym czasie blaty piernikowe zmiękną i dopiero wtedy można je wstawić do lodówki.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Anna Szulc-Górska
więcej