Piernik kawowy: nieco inny przepis na tradycyjny deser na Boże Narodzenie
2021-11-30
11:39
Na Boże Narodzenie tradycyjnie pieczemy pierniki. Jeśli pragniesz nieco odmiany, chcesz zaskoczyć gości lub po prosu uwielbiasz aromat kawy, na te święta przygotuj piernik kawowy. Oto przepis na klasyczny piernik, ale w nowej odsłonie - z dodatkiem aromatycznej kawy.
i
łatwy
80 min
4
Dieta wegetariańska
SKŁADNIKI
- 50 dag mąki
- 25 dag miodu
- pół szklanki cukru
- ćwierć szklanki bardzo mocnej kawy
- ćwierć szklanki gęstej śmietany
- 10 dag margaryny
- łyżka oliwy
- 3/4 torebki przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
- 2 jaja
- żółtko
- półtorej łyżeczki sody
- bakalie (orzechy, suszone śliwki, morele, figi)
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- masło i mąka do formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, dodaj miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i pozostałe składniki (oprócz bakalii). Dokładnie wszystko połącz i wyrób.
- Dodaj pokrojone bakalie. Pozostaw w cieple na co najmniej 8 godzin, aby ciasto dojrzało.
- Długą formę keksową (lub 2 krótkie), posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnij ciastem i wstaw do średnio nagrzanego piekarnika.
- Piecz piernik w temperaturze około 180°C, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki.
Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy