Orzeźwiający tort z owoców i galaretki PRZEPIS
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Gdy żar leje się z nieba, nikt nie ma ochoty na pieczenie tortu. A są okoliczności, w których wypada podać taki deser. Ale przecież wcale nie trzeba go piec. Oto przepis na fantastyczny tort bez pieczenia, nie jest zbyt kaloryczny ani za bardzo słodki, wręcz orzeźwia w upalny letni dzień.
Owocowy tort robimy w małej tortownicy, taka porcja wystarczy dla 8-10 osób. Ilość cukru dopasowujemy do własnych preferencji kulinarnych. Jeśli owoce są słodkie, można ograniczyć jego ilość. Tort byłby naprawdę niskokaloryczny, gdyby nie masło i ser mascarpone. Ale nie da się zastąpić tych składników innymi zawierającymi mniej kalorii.
SKŁADNIKI
- 2 galaretki truskawkowe lub malinowe
- 1/2 kg truskawek lub malin
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- małe pudełko mascarpone
- cytryna
- biszkopty do wyłożenia tortownicy
- do dekoracji: pokruszone beziki albo płatki migdałowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw galaretki rozpuszczamy, ale zamiast 1 litra wody, bierzemy co najwyżej szklankę wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia.
- W tym czasie miksujemy owoce z połową cukru, a następnie mieszamy je z wystudzoną galaretką. Masę owocową wstawiamy do lodówki.
- Z cytryny (trzeba ją wcześniej umyć w gorącej wodzie) na tarce ścieramy skórkę, z jednej połówki wyciskamy sok.
- Miękkie masło ucieramy z pozostałym cukrem i mascarpone, na koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Podczas miksowania masa gęstnieje.
- Dno tortownicy wykładamy biszkoptami, przykrywamy je masą z mascarpone.
- Na to wykładamy tężejącą masę owocową. Tort wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Wierzch tortu dekorujemy pokruszonymi bezikami albo płatkami migdałowymi.
- Płatki warto przedtem podprażyć na suchej patelni (a przed wyłożeniem na tort wystudzić). Można też na wierzchu ułożyć świeże owoce.