Wykwintny tort kawowo-morelowy
2021-03-29

średni
120 min
4
Tort kawowo-morelowy to propozycja dla ambitnych. Przygotowanie tego ciasta wymaga nieco zachody, ale jego smak wart jest każdej minuty poświęconej na przygotowanie smakołyku. Najlepiej przygotować go na 1-2 dni przed podaniem, smaki aromaty się przenikną, a ciasto nieco zmięknie i nie będzie się kruszyć przy krojeniu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Masa morelowa:
- 1 słoik konfitury lub dżemu morelowego
- 1 kieliszek wódki
- Krem kawowy:
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 200 g cukru
- 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej
- Polewa:
- 200 g cukru pudru
- 1-2 łyżki gorącego mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka koniaku
- 5o g płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem oraz solą i posiekać z tłuszczem. Dodaj żółtka i śmietanę i szybko zagnieść.
- Podzielić ciasto n a5 równych części i rozwałkować na placki o średnicy 22 cm. Każdy z nich nakłuć widelcem i upiec w temperaturze 200 st. C na złoto.
- Konfiturę dokładnie zmiksować z wódką.
- Żółtka na krem utrzeć z cukrem na parze i ostudzić. Kawę rozpuścić w odrobinie wody. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać po trochu kogel-mogel oraz kawę.
- Wystudzone blaty posmarować masą morelową na przemian z kremem kawowym.
- Cukier puder na polewę przesiać przez sitko i starannie utrzeć z masłem, mlekiem i koniakiem. Polewą polać wierzch ciasta. posypać migdałami.