Niebiańskie ciasto jogurtowo-czekoladowe z malinami: szybko się robi, szybko znika!
2021-07-25
łatwy
35 min
6
Ciasto jogurtowo-czekoladowe z malinami jest bardzo proste do przygotowania, a jego składniki powszechnie dostępne i niezbyt kosztowne. A efekt - niebiański! Na dodatek ciasto łatwo jest zrobić, ale też szybko znika z talerzy!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka (białka osobno)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- Masa jogurtowa:
- 700-800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 op. budyniu śmietankowego
- 3 łyżki cukru
- Dodatkowo:
- małe opakowanie malin (ok.200 g)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło, cukier, kakao oraz wodę zagotować i wystudzić.
- Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Na koniec ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
- Jogurt zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. proszkiem budyniowym i cukrem.
- Większą część ciasta kakaowego przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
- Na cieście rozłożyć łyżką masę jogurtową i posypać malinami. Wierzch polać resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut.
- Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować frużeliną malinową.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?