Niebiańskie ciasto jogurtowo-czekoladowe z malinami: szybko się robi, szybko znika!

Niebiańskie ciasto jogurtowo-czekoladowe z malinami
Autor: Shutterstock Ciasto jogurtowo-czekoladowe z malinami to przepyszny mariaż smaków
łatwy
35 min
6

Ciasto jogurtowo-czekoladowe z malinami jest  bardzo proste do przygotowania, a jego składniki powszechnie dostępne i niezbyt kosztowne. A efekt - niebiański! Na dodatek ciasto łatwo jest zrobić, ale też szybko znika z talerzy!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka (białka osobno)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier wanilinowy
  • Masa jogurtowa:
  • 700-800 g jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • małe opakowanie malin (ok.200 g)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, cukier, kakao oraz wodę zagotować i wystudzić.
  • Dodać żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat. Na koniec ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.
  • Jogurt zmiksować z jajkami, mąką pszenną i ziemniaczaną. proszkiem budyniowym i cukrem.
  • Większą część ciasta kakaowego przelać do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Na cieście rozłożyć łyżką masę jogurtową i posypać malinami. Wierzch polać resztą ciasta. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 60 minut.
  • Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo udekorować frużeliną malinową.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej