Miodowe lata - pyszny miodownik z kremem budyniowym i warstwą jabłek
2021-10-14

średni
55 min
12
Miodowe lata to zdecydowanie jesienny przysmak - to ciasto idealne do zjedzenia przy komiku, w blasku płonących drew, z ciepłym kocem na kolanach i szklanką herbaty lub grzanego wina w dłoniach. Jednoczenie miękkie i kruche blaty miodowe przełożone są warstwami aksamitnego kremu budyniowego i tartymi jabłkami zatopionymi w galaretce. Tu wszystko się zgadza i pasuje do siebie i do jesiennego klimatu.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżki śmietany
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki sody
- 4 łyżki miodu
- 0,5 kostki margaryny
- 2 jajka
- Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 galaretka cytrynowa
- Masa:
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 0,5 kostki margaryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i sodą. Dodać jajka, śmietanę, miód i margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec 3 tej samej wielkości blaty. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut.
- Upieczone blaty wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostygnięcia.
- W szklance zimnego mleka rozpuścić budyń, drugą szklankę mleka zagotować.
- Do wrzącego mleka wlać roztwór budyniu, gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i zacznie "puszczać oczka".
- Zdjąć budyń z ognia i odstawić do wystygnięcia.
- Margarynę utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po łyżce wystudzony budyń cały czas mieszając.
- Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do garnka i zagotować.
- Gorące jabłka posłodzić , dodać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać. odstawić do wystygnięcia.
- Ułożyć warstwy ciasta: blat miodowy, masa jabłkowa, krem,blat, jabłka krem, blat.
- Wierzch posypać cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?