Miodowe lata - pyszny miodownik z kremem budyniowym i warstwą jabłek

Miodowe lata
Autor: Shutterstock Ciasto miodowe lata z jabłkami i kremem.
średni
55 min
12

Miodowe lata to zdecydowanie jesienny przysmak - to ciasto idealne do zjedzenia przy komiku, w blasku płonących drew, z ciepłym kocem na kolanach i szklanką herbaty lub grzanego wina w dłoniach. Jednoczenie miękkie i kruche blaty miodowe przełożone są warstwami aksamitnego kremu budyniowego i tartymi jabłkami zatopionymi w galaretce. Tu wszystko się zgadza i pasuje do siebie i do jesiennego klimatu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki miodu
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • Jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie o smaku waniliowym bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 0,5 kostki margaryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i sodą. Dodać jajka, śmietanę, miód i margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części i upiec 3 tej samej wielkości blaty. Piec w temperaturze 180 st. C przez 20-25 minut.
  • Upieczone blaty wyjąć z piekarnika i wyłożyć na kratkę. Pozostawić do ostygnięcia.
  • W szklance zimnego mleka rozpuścić budyń, drugą szklankę mleka zagotować.
  • Do wrzącego mleka wlać roztwór budyniu, gotować jeszcze chwilę na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje i zacznie "puszczać oczka".
  • Zdjąć budyń z ognia i odstawić do wystygnięcia.
  • Margarynę utrzeć z cukrem na jasną masę, dodawać po łyżce wystudzony budyń cały czas mieszając.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do garnka i zagotować.
  • Gorące jabłka posłodzić , dodać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać. odstawić do wystygnięcia.
  • Ułożyć warstwy ciasta: blat miodowy, masa jabłkowa, krem,blat, jabłka krem, blat.
  • Wierzch posypać cukrem pudrem lub cukrem wymieszanym z cynamonem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej