Migdałowa babka z serkiem ricotta: wilgotne i pyszne ciasto na Wielkanoc

Migdałowa babka z serkiem ricotta
Autor: Shutterstock Migdałowa babka z ricottą pięknie się prezentuje na świątecznym stole
łatwy
20 min
4

Migdałowa babka z serkiem ricotta to przepis na włoskie ciasto świąteczne. Babka jest wilgotna dzięki dodatkowi delikatnego twarożku. Nie tracąc nic na puszystości. Wyjątkowo pyszne ciasto na Wielkanoc. Polecam gorąco!

ZOBACZ WIDEO o puszystej historii wielkanocnej babki:

SKŁADNIKI

  • Na babkę:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 425 g serka ricotta
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
  • 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny
  • Na dekorację:
  • 1/4 szklanki migdałów w płatkach
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Dodatkowo do przygotowania formy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 tortownica o średnicy 22 cm lub forma na babkę z kominkiem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180C i umieść ruszt do pieczenia na środku piekarnika. Użyj 1 łyżki masła do natłuszczenia formy do pieczenia. Oprósz 1 łyżką cukru pudru. Odstaw na bok.
  • W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  • W dużej misce za pomocą ręcznego miksera utrzyj miękkie masło z cukrem i serkiem ricotta. Ucieraj do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Zazwyczaj potrzeba na to około 5 minut.
  • Do masy dodaj jajka, ekstrakt z migdałów i śmietanę. Ucieraj razem przez 1 minutę. Dodaj mąkę z dodatkami i mieszaj do połączenia. Na koniec dodaj drobno posiekane migdały i żurawinę. Dobrze wymieszaj. 
  • Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz na środkowej podstawce przez 45-55 minut. Lub do momentu, aż wykałaczka wbita środek ciasta po wyjęciu będzie czysta. Pozostaw do ostygnięcia w formie przez co najmniej 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy. Pozostaw na ruszcie do całkowitego ostygnięcia.
  • Babkę posyp pokrojonymi w plasterki migdałami. Oprósz cukrem pudrem.
Baszamel historia baby wielkanocnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej