Migdałowa babka z serkiem ricotta: wilgotne i pyszne ciasto na Wielkanoc

Migdałowa babka z serkiem ricotta
Autor: Shutterstock Migdałowa babka z ricottą pięknie się prezentuje na świątecznym stole
łatwy
20 min
4

Migdałowa babka z serkiem ricotta to przepis na włoskie ciasto świąteczne. Babka jest wilgotna dzięki dodatkowi delikatnego twarożku. Nie tracąc nic na puszystości. Wyjątkowo pyszne ciasto na Wielkanoc. Polecam gorąco!

ZOBACZ WIDEO o puszystej historii wielkanocnej babki:

Składniki

Na babkę:

1 3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej

1 1/2 szklanki cukru

425 g serka ricotta

2 duże jajka

1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

1/2 szklanki zmielonych migdałów

1/4 szklanki suszonej żurawiny

Na dekorację:

1/4 szklanki migdałów w płatkach

1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo do przygotowania formy:

1 łyżka masła

1 łyżka cukru pudru

1 tortownica o średnicy 22 cm lub forma na babkę z kominkiem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 180C i umieść ruszt do pieczenia na środku piekarnika. Użyj 1 łyżki masła do natłuszczenia formy do pieczenia. Oprósz 1 łyżką cukru pudru. Odstaw na bok.

W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.

W dużej misce za pomocą ręcznego miksera utrzyj miękkie masło z cukrem i serkiem ricotta. Ucieraj do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Zazwyczaj potrzeba na to około 5 minut.

Do masy dodaj jajka, ekstrakt z migdałów i śmietanę. Ucieraj razem przez 1 minutę. Dodaj mąkę z dodatkami i mieszaj do połączenia. Na koniec dodaj drobno posiekane migdały i żurawinę. Dobrze wymieszaj. 

Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz na środkowej podstawce przez 45-55 minut. Lub do momentu, aż wykałaczka wbita środek ciasta po wyjęciu będzie czysta. Pozostaw do ostygnięcia w formie przez co najmniej 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy. Pozostaw na ruszcie do całkowitego ostygnięcia.

Babkę posyp pokrojonymi w plasterki migdałami. Oprósz cukrem pudrem.

Baszamel historia baby wielkanocnej
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej