Migdałowa babka z serkiem ricotta: wilgotne i pyszne ciasto na Wielkanoc
2021-04-13
łatwy
20 min
4
Migdałowa babka z serkiem ricotta to przepis na włoskie ciasto świąteczne. Babka jest wilgotna dzięki dodatkowi delikatnego twarożku. Nie tracąc nic na puszystości. Wyjątkowo pyszne ciasto na Wielkanoc. Polecam gorąco!
ZOBACZ WIDEO o puszystej historii wielkanocnej babki:
SKŁADNIKI
- Na babkę:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 1 1/2 szklanki cukru
- 425 g serka ricotta
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- Na dekorację:
- 1/4 szklanki migdałów w płatkach
- 1 łyżka cukru pudru
- Dodatkowo do przygotowania formy:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 tortownica o średnicy 22 cm lub forma na babkę z kominkiem
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180C i umieść ruszt do pieczenia na środku piekarnika. Użyj 1 łyżki masła do natłuszczenia formy do pieczenia. Oprósz 1 łyżką cukru pudru. Odstaw na bok.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
- W dużej misce za pomocą ręcznego miksera utrzyj miękkie masło z cukrem i serkiem ricotta. Ucieraj do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Zazwyczaj potrzeba na to około 5 minut.
- Do masy dodaj jajka, ekstrakt z migdałów i śmietanę. Ucieraj razem przez 1 minutę. Dodaj mąkę z dodatkami i mieszaj do połączenia. Na koniec dodaj drobno posiekane migdały i żurawinę. Dobrze wymieszaj.
- Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz na środkowej podstawce przez 45-55 minut. Lub do momentu, aż wykałaczka wbita środek ciasta po wyjęciu będzie czysta. Pozostaw do ostygnięcia w formie przez co najmniej 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy. Pozostaw na ruszcie do całkowitego ostygnięcia.
- Babkę posyp pokrojonymi w plasterki migdałami. Oprósz cukrem pudrem.
Baszamel historia baby wielkanocnej