Migdałowa babka z serkiem ricotta: wilgotne i pyszne ciasto na Wielkanoc
      2021-04-13
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Migdałowa babka z serkiem ricotta to przepis na włoskie ciasto świąteczne. Babka jest wilgotna dzięki dodatkowi delikatnego twarożku. Nie tracąc nic na puszystości. Wyjątkowo pyszne ciasto na Wielkanoc. Polecam gorąco!
ZOBACZ WIDEO o puszystej historii wielkanocnej babki:
SKŁADNIKI
- Na babkę:
 - 1 3/4 szklanki mąki pszennej
 - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 100 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
 - 1 1/2 szklanki cukru
 - 425 g serka ricotta
 - 2 duże jajka
 - 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
 - 1/2 szklanki zmielonych migdałów
 - 1/4 szklanki suszonej żurawiny
 - Na dekorację:
 - 1/4 szklanki migdałów w płatkach
 - 1 łyżka cukru pudru
 - Dodatkowo do przygotowania formy:
 - 1 łyżka masła
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1 tortownica o średnicy 22 cm lub forma na babkę z kominkiem
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180C i umieść ruszt do pieczenia na środku piekarnika. Użyj 1 łyżki masła do natłuszczenia formy do pieczenia. Oprósz 1 łyżką cukru pudru. Odstaw na bok.
 - W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
 - W dużej misce za pomocą ręcznego miksera utrzyj miękkie masło z cukrem i serkiem ricotta. Ucieraj do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Zazwyczaj potrzeba na to około 5 minut.
 - Do masy dodaj jajka, ekstrakt z migdałów i śmietanę. Ucieraj razem przez 1 minutę. Dodaj mąkę z dodatkami i mieszaj do połączenia. Na koniec dodaj drobno posiekane migdały i żurawinę. Dobrze wymieszaj.
 - Ciasto przelej do przygotowanej formy. Piecz na środkowej podstawce przez 45-55 minut. Lub do momentu, aż wykałaczka wbita środek ciasta po wyjęciu będzie czysta. Pozostaw do ostygnięcia w formie przez co najmniej 10 minut. Następnie wyjmij ciasto z formy. Pozostaw na ruszcie do całkowitego ostygnięcia.
 - Babkę posyp pokrojonymi w plasterki migdałami. Oprósz cukrem pudrem.
 
Baszamel historia baby wielkanocnej