Mazurkowe ciasteczka kajmakowe: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wielkanoc bez mazurka się nie liczy. Jest to proste w przygotowaniu ciasto, ale warto pięknie je udekorować. Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole powinno być dwanaście mazurków. Każdy w innym smaku. Proponujemy mazurek z kajmakowym nadzieniem.
Weź udział w naszym KONKURSIE WIELKANOCNYM i wygraj atrakcyjne nagrody!
SKŁADNIKI
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła
- 10 łyżek cukru pudru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 żółtka
- 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
- szklanka wody
- 2 szklanki cukru
- 1 pomarańcza
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto kruche: Mąkę posiekać z tłuszczem. Następnie dodać cukier i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około godzinę.
- Kajmak: Dwie puszki słodzonego mleka skondensowanego gotujemy na małym ogniu przez 4 godziny ( puszki muszą być w całości zalane wodą).
- Następnie gotujemy syrop cukrowy w proporcjach 2:1 (szklanka wody 2 szklanki cukru). Do gotującego się syropu dodajemy skórkę lub plastry pomarańczy.
- Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarowujemy przygotowany wcześniej kajmak, dekorując go również kajmakowymi wzorkami ze szprycy. Do dekoracji wykorzystujemy też ugotowaną w syropie pomarańczę. Tak przygotowane ciasto możemy pokroić na mini ciasteczka.