Mazurkowe ciasteczka kajmakowe: przepis

2021-03-29
Magdalena Czerwińska-Strzelczyk
Mazurkowe ciasteczka kajmakowe: przepis
Autor: Konrad Kalbarczyk Mazurek można udekorować tak, by łatwo go było pokroić na mini mazurkowe ciasteczka
łatwy
45 min
4

Wielkanoc bez mazurka się nie liczy. Jest to proste w przygotowaniu ciasto, ale warto pięknie je udekorować. Zgodnie z tradycją na wielkanocnym stole powinno być dwanaście mazurków. Każdy w innym smaku. Proponujemy mazurek z kajmakowym nadzieniem.

Weź udział w naszym KONKURSIE WIELKANOCNYM i wygraj atrakcyjne nagrody!

SKŁADNIKI

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
  • szklanka wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 pomarańcza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto kruche: Mąkę posiekać z tłuszczem. Następnie dodać cukier i żółtka i szybko wyrobić ciasto. Schłodzić je w lodówce przez około godzinę.
  • Kajmak: Dwie puszki słodzonego mleka skondensowanego gotujemy na małym ogniu przez 4 godziny ( puszki muszą być w całości zalane wodą).
  • Następnie gotujemy syrop cukrowy w proporcjach 2:1 (szklanka wody 2 szklanki cukru). Do gotującego się syropu dodajemy skórkę lub plastry pomarańczy.
  • Na podpieczonym kruchym spodzie rozsmarowujemy przygotowany wcześniej kajmak, dekorując go również kajmakowymi wzorkami ze szprycy. Do dekoracji wykorzystujemy też ugotowaną w syropie pomarańczę. Tak przygotowane ciasto możemy pokroić na mini ciasteczka.
Magdalena Czerwińska-Strzelczyk