Mazurek ze skórką pomarańczowa - przepis Jakuba Kuronia
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Mazurek ze skórką pomarańczową jest pyszny, łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny. Poleca Jakub Kuroń, syn Macieja Kuronia, szef kuchni fundacji „Kuroniówka” oraz firmy cateringowej „Kuroniowe”.
Więcej przepisów na mazurki
Uwielbiasz mazurki, kochasz piec i ozdabiać ciasta? Specjalnie dla Ciebie wybrałyśmy najlepsze przepisy:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Mazurki - historia + przepis na mazurek piankowy z orzechami [ze starej książki kucharskiej]
Jeszcze więcej przepisów w galerii poniżej:
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 120 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- Masa pomarańczowa:
- 3 pomarańcze, tylko skórka z nich
- 250 g dżemu pomarańczowego lub brzoskwiniowego
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
- Dekoracja:
- 1 czekolada deserowa ciemna
- 1 czekolada biała
- 2 łyżki masła
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj przesianą mąkę, cukier, sól, śmietanę i żółtko. Wszystko ze sobą połącz i wyrabiaj, aż powstanie zwarta kulka. Zawiń w folię spożywczą, schłodź w lodówce przez godzinę.
- Następnie ciasto równomiernie rozprowadź palcami na formie do tarty, zostawiając trochę więcej masy na brzegu formy, co zapobiegnie zsuwaniu się ciasta z brzegów podczas pieczenia. Przed pieczeniem ponakłuwaj powierzchnię widelcem. Piecz 15 minut w 180°C.
- Przygotuj kandyzowaną skórkę pomarańczową. Pomarańcze obierz wraz z białą częścią. Skórkę pokrój w drobną kosteczkę. W rondelku wymieszaj pół szklanki cukru z 2 łyżkami wody i 2 łyżkami miodu. Podgrzej, aż cukier się rozpuści, dodaj skórkę i duś na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową gotuj przez chwilę razem z konfiturą pomarańczową.
- Odstaw do wystygnięcia i wyłóż na upieczony spód mazurka. Na masę pomarańczową rozsyp pokruszone orzechy włoskie.
- Czekoladę białą i ciemną rozpuść (osobno) w mikrofali z łyżką masła lub w kąpieli wodnej.
- Całość udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady. Pozostaw do wystygnięcia czekolady.