Mazurek z mlekiem w proszku. Spróbuj, a będzie to twój popisowy wypiek na Wielkanoc

mazurek z mlekiem w proszku
Autor: Shutterstock Mazurek z mlekiem w proszku to prosty przepis na zachwycające wielkanocne ciasto.
łatwy
120 min
12

Mazurek to obowiązkowy słodki wypiek, który powinien pojawić się na wielkanocnym stole. Z tym przepisem upieczenie tego tradycyjnego ciasta wcale nie jest takie trudne. Zobaczcie, jak zrobić pyszny mazurek z delikatną polewą z mleka w proszku, który zaskoczy łatwością przygotowania.

Jak zrobić mazurek z mlekiem w proszku?

Najpierw należy upiec kruchy spód. Ciasto robi się z mąki pszennej i ziemniaczanej oraz żółtek, zimnego masła i cukru pudru. Kiedy kruchy spód stygnie, przygotowuje się masę z mleka w proszku z dodatkiem mleka, masła i cukru. Tężejącą masę przekłada się na kruche ciasto i dekoruje według własnej fantazji. Mazurek powinien spędzić w lodówce całą noc.

Przepis na mazurek z mlekiem w proszku

  • Przepis na ten wielkanocny wypiek jest prosty. Postępując według niego krok po kroku, ciasto uda się już za pierwszym razem.
  • Na przygotowanie mazurka z białą polewą warto mieć nieco więcej czasu, aby się nie spieszyć i niepotrzebnie denerwować.
  • Na liście składników są produkty, które można kupić przez cały rok.
  • Ciasto najlepiej upiec w formie kwadratowej o wymiarach 24 cm x 24 cm. Sprawdzi się też forma prostokątna o wymiarach 25 cm x 35 cm.
  • Wypiek jest niezwykle słodki. Można zmniejszyć nieco ilość cukru w masie mlecznej.
  • Odkrojony nadmiar ciasta można wykorzystać do zrobienia ozdób. Wystarczy rozwałkować ciasto i za pomocą foremek wykroić różne kształty. Upieczone układa się na wierzchu mazurka.
  • Masę z mleka w proszku wzbogacą różne dodatki jak kakao, ekstrakt waniliowy, starta czekolada czy posiekane orzechy.
  • Mazurek można udekorować płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami i suszonymi owocami. Sprawdzą się też chipsy czekoladowe i starta gorzka czekolada.

SKŁADNIKI

  • kruchy spód:
  • 200 g mąki tortowej
  • 150 g ziemnego masła
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masa z mleka w proszku:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 140 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przesiać mąki z proszkiem, cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło i szybko posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Uformować kule, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  • Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na kwadrat lub prostokąt nieco większy niż wymiary formy. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odkroić nadmiar ciasta. Formę wstawić do lodówki na 30 min. Następnie nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Mleko przelać do rondelka, dodać masło i cukier. Podgrzewać, aż składniki się połączą. Wsypać przesiane mleko w proszku i szybko wymieszać, tak aby nie powstały grudki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki, aż masa zacznie lekko tężeć.
  • Na upieczony kruchy spód wyłożyć masę mleczną i udekorować.
Beszamel: jak ozdobić mazurki wielkanocne?
Anna Szulc-Górska
więcej