Masa marcepanowa do dekoracji tortu - przepis masę z marcepanu do dekoracji tortów

2020-10-09
Masa marcepanowa do dekoracji
Autor: Shutterstock Masa marcepanowa to znakomity produkt do dekoracyjnego ozdabiania tortów.
łatwy
20 min
4

Masa marcepanowa jest niezbędna, gdy chcemy przyozdobić tort. Jest miękka plastyczna i można z niej robić kwiatki, listki, kuleczki, misie... Co tylko chcemy! Ale przede wszystkim jest jadalna!

Składniki

4 szklanki blanszowanych migdałów

2 szklanki cukru

4 łyżki wody

4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Migdały wsypujemy je do miski od robota kuchennego i miksujemy na bardzo drobny proszek. Co jakiś czas trzeba strzepywać fragmenty rozdrobnionych migdałów ze ścianek miski.

Podczas mielenia należy uważać, żeby proszek migdałowy był sypki, aby nie zamienił się w papkę.

Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wszelkie drobinki osadzone na ściankach garnka usuwamy.

Gdy syrop zacznie wrzeć, zaczynamy mierzyć czas. UWAGA! Gotowanie nie może trwać dłużej niż 3,5 minuty!

Po tym czasie zdejmujemy syrop cukrowy z ognia i powoli wlewamy do migdałowego proszku. Miksujemy dopóki nie utworzy się jednolita masa.

Wyjmujemy masę z miski i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie jest gotowa do użycia.

Jeśli chcemy uzyskać różnokolorowe masy marcepanowe, dzielimy je na kilka części i podczas miksowania dodajemy barwniki spożywcze.