Masa marcepanowa do dekoracji tortu - przepis masę z marcepanu do dekoracji tortów

Masa marcepanowa do dekoracji
Autor: Shutterstock Masa marcepanowa to znakomity produkt do dekoracyjnego ozdabiania tortów.
łatwy
20 min
4

Masa marcepanowa jest niezbędna, gdy chcemy przyozdobić tort. Jest miękka plastyczna i można z niej robić kwiatki, listki, kuleczki, misie... Co tylko chcemy! Ale przede wszystkim jest jadalna!

Jeśli chcemy uzyskać różnokolorowe masy marcepanowe, dzielimy je na kilka części i podczas miksowania dodajemy barwniki spożywcze.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki blanszowanych migdałów
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Migdały wsypujemy je do miski od robota kuchennego i miksujemy na bardzo drobny proszek. Co jakiś czas trzeba strzepywać fragmenty rozdrobnionych migdałów ze ścianek miski.
  • Podczas mielenia należy uważać, żeby proszek migdałowy był sypki, aby nie zamienił się w papkę.
  • Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Wszelkie drobinki osadzone na ściankach garnka usuwamy.
  • Gdy syrop zacznie wrzeć, zaczynamy mierzyć czas. UWAGA! Gotowanie nie może trwać dłużej niż 3,5 minuty!
  • Po tym czasie zdejmujemy syrop cukrowy z ognia i powoli wlewamy do migdałowego proszku. Miksujemy dopóki nie utworzy się jednolita masa.
  • Wyjmujemy masę z miski i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na 3-4 dni. Po tym czasie jest gotowa do użycia.