Makowe pole – kruche ciasto z masą jogurtową i makiem, idealne na święta

makowe pole
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
10

Makowe pole to doskonałe ciasto, które powinno znaleźć się w słodkim menu na święta Bożego Narodzenia. Na kruchym spodzie znajduje się pyszna masa z jogurtu greckiego z dodatkiem maku, a wierzch zdobi słodka kruszonka. To ciasto na pewno zrobi oszołamiającą karierę na świątecznym stole. Oto sprawdzony przepis na obłędne kruche ciasto z makiem.

Makowe pole – przepis

  • Przepis na ciasto z makiem jest łatwy i sprawdzony.
  • Na liście składników znajdują się produkty, których przed świętami nie brakuje.
  • Czas przygotowania ciasta to niecałe pół godziny. Pieczenie zajmuje mniej niż godzinę.
  • Najlepszy będzie jogurt grecki o gęstej konsystencji.
  • Jeżeli do kruszonki doda się trochę kakao, powstanie pyszne kruche ciasto czekoladowe.
  • Smak masy jogurtowej podkręci skórka pomarańczowa, płatki migdałowe lub drobno posiekane orzechy.

Jak zrobić pole makowe?

Najpierw należy zrobić kruszonkę i podzielić ją w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część wstawia się do lodówki, a większą rozsypuje w formie. Na nią wykłada się krem jogurtowy z makiem i posypuje pozostałą kruszonką. Ciasto makowe piecze się około 55 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczone ciasto odstawia się do ostygnięcia.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 400 g mąki
  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • masa jogurtowa:
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 5 łyżek mielonego maku
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek.
  • Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wymieszać.
  • Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i aromat waniliowy. Miksować, aż powstanie kruszonka.
  • 2/3 kruszonki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko ugnieść. Pozostałą kruszonkę wstawić do lodówki.
  • Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać po łyżce cukier puder. Miksować, aż powstanie lśniąca pianka. Wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksować do połączenia składników.
  • Wlać jogurt grecki i aromat waniliowy. Delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mak i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Masę jogurtową wylać na ciasto. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 55 minut.
  • Podawać na deser.
Beszamel - Jak zrobić makowiec
Anna Szulc-Górska
więcej