Makowe pole – kruche ciasto z masą jogurtową i makiem, idealne na święta
2022-12-12
łatwy
30 min
10
Makowe pole to doskonałe ciasto, które powinno znaleźć się w słodkim menu na święta Bożego Narodzenia. Na kruchym spodzie znajduje się pyszna masa z jogurtu greckiego z dodatkiem maku, a wierzch zdobi słodka kruszonka. To ciasto na pewno zrobi oszołamiającą karierę na świątecznym stole. Oto sprawdzony przepis na obłędne kruche ciasto z makiem.
Makowe pole – przepis
- Przepis na ciasto z makiem jest łatwy i sprawdzony.
- Na liście składników znajdują się produkty, których przed świętami nie brakuje.
- Czas przygotowania ciasta to niecałe pół godziny. Pieczenie zajmuje mniej niż godzinę.
- Najlepszy będzie jogurt grecki o gęstej konsystencji.
- Jeżeli do kruszonki doda się trochę kakao, powstanie pyszne kruche ciasto czekoladowe.
- Smak masy jogurtowej podkręci skórka pomarańczowa, płatki migdałowe lub drobno posiekane orzechy.
Jak zrobić pole makowe?
Najpierw należy zrobić kruszonkę i podzielić ją w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część wstawia się do lodówki, a większą rozsypuje w formie. Na nią wykłada się krem jogurtowy z makiem i posypuje pozostałą kruszonką. Ciasto makowe piecze się około 55 minut w temperaturze 170 stopni C. Upieczone ciasto odstawia się do ostygnięcia.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 400 g mąki
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- 1 łyżka aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
masa jogurtowa:- 800 g jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 5 łyżek mielonego maku
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek.
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. Wymieszać.
- Dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka i aromat waniliowy. Miksować, aż powstanie kruszonka.
- 2/3 kruszonki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko ugnieść. Pozostałą kruszonkę wstawić do lodówki.
- Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać po łyżce cukier puder. Miksować, aż powstanie lśniąca pianka. Wsypać budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksować do połączenia składników.
- Wlać jogurt grecki i aromat waniliowy. Delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mak i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Masę jogurtową wylać na ciasto. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 55 minut.
- Podawać na deser.
Beszamel - Jak zrobić makowiec