Linzer Torte: austriacka tarta orzechowa z marmoladą z Linzu
2021-03-29
średni
120 min
4
Stworzenie Linzer Torte przypisuje się wiedeńskiemu cukiernikowi o nazwisku Linzer. Aby go przygotować zgodnie z oryginalną recepturą, potrzebna jest marmolada z czerwonych porzeczek (najlepiej z Austrii) oraz Tortenoblate, czyli rodzaj opłatka//wafla, który położony na spodniej warstwie ciasta jest smarowany marmoladą i ma nie dopuścić do jej wsiąkania w ciasto. Tort z Linzu powinien mieć zawsze dekorację w kratkę.
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 300 g orzechów włoskich
- 220 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- łyżeczka mielonego cynamonu
- sok i skórka z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- jajko i 2 żółtka
- 280 g schłodzonego masła
- 400 g marmolady z czerwonej porzeczki
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30-proc.
- 40 g migdałów
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Orzechy włoskie obrać, zemleć, migdały posiekać.
- Wymieszać mąkę, orzechy, cukier, goździki, cukier wanilinowy i cynamon. Dodać jajko, żółtko, sok i skórkę z cytryny oraz wiórki masła. Wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30–60 minut.
- Nagrzać piekarnik do 170°C, a tortownicę o średnicy 24–26 cm wysmarować masłem i obsypać bułka tartą. 2/3 ciasta rozwałkować na wielkość tortownicy i ułożyć na dnie, posmarować marmoladą, a z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałeczki grubości ołówka.
- Z tej części ciasta powinna powstać kratka na powierzchni marmolady oraz obramowanie dookoła wewnętrznej części tortownicy. Obramowanie delikatnie docisnąć do reszty ciasta.
- Ostatnie żółtko wymieszać ze śmietanką i posmarować powstałym płynem rolki ciasta tworzące kratkę. Przestrzenie między kratkami posypać posiekanymi migdałami.
- Piec przez około 50 minut, a po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
- Przepis pochodzi z książki „Torty i torciki”, którą można kupić w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby