Kruche ciasto, budyniowa pianka i jagody. To przepyszne ciasto jest hitem tego lata
Dieta wegetariańska
Jest pyszne, w sam raz słodkie i bardzo jagodowe. Kruche ciasto z budyniem j jagodami to hit tego sezonu. Każdy, kto go spróbuje, już po pierwszym kęsie będzie oczarowany smakiem tego wybornego słodkiego wypieku. To idealne ciasto na letni deser, który uświetni niejedno rodzinne spotkanie. Oto prosty przepis na najlepsze kruche ciasto z budyniem i jagodami.
Z jakimi owocami można zrobić ciasto kruche?
Kruche ciasto jest uniwersalne. Na jego bazie można przygotować wiele pysznych ciast i ciasteczek oraz wypieków wytrawnych. Kruche ciasto idealnie komponuje się z różnymi owocami. Pysznie smakuje z jabłkami, gruszkami, śliwkami czy wiśniami. W tym roku warto jednak przygotować coś wyjątkowo pysznego i sezonowego. Obłędne kruche ciasto z dodatkiem jagód, które wygodnie ułożyły się na budyniowej piance, to najlepszy słodki wypiek na lato.
Jak się robi kruche ciasto z jagodami i budyniem?
Przepis na domowe ciasto kruche z dodatkiem jagód wbrew pozorom nie jest trudny. Postępując według niego krok po kroku, wyśmienity wypiek uda się już za pierwszym razem. Lista składników obejmuje produkty, które łatwo kupić nawet w mniejszych sklepach. Sezon na jagody już się rozpoczął, więc warto z niego korzystać i upiec to doskonałe kruche ciasto.
Jak więc upiec pyszne domowe ciasto wzbogacone budyniową pianką i leśnymi jagodami? Dzięki temu, że przepis jest podzielony na kilka etapów, przygotowanie jest jeszcze łatwiejsze i nie wymaga długiego czasu.
- 1. krok – wyrobienie kruchego ciasta i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – starcie połowy ciasta do formy i podpieczenie kruchego spodu w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie budyniowej pianki
- 4. krok – wyłożenie budyniu i jagód na kruchy spód
- 5. krok – przygotowanie kruszonki i posypanie nią ciasta
- 6. krok – upieczenie kruchego ciasta z budyniem i jagodami w piekarniku
Jak długo piec ciasto kruche z budyniem?
Doskonałe kruche ciasto, które uzupełniają jagody i budyniowa pianka, piecze się w dwóch etapach. Najpierw należy podpiec kruchy spód. Formę wstawia się do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecze około kwadransa. Następnie na kruchy spód nakłada się budyniową piankę i jagody, a wierzch posypuje się kruszonką. Tak przygotowanie ciasto ponownie wstawia się do piekarnika i piecze około 40 minut.
SKŁADNIKI
- Kruche ciasto:
- 500 g mąki tortowej
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
Budyniowa pianka:- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 5 białek
- szczypta soli.
Dodatkowo:- 250 g jagód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać z cukrem pudrem, cukrem z wanilią, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. Składniki posiekać, a następnie dodać żółtka. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto podzielić na dwie części. Owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach na spód formy. Wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 15 minut.
- Białka ubić z solą na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo wsypywać proszek budyniowy i cukier. Wąskim strumieniem wlać olej. Miksować do połączenia składników.
- Budyniową piankę przełożyć na podpieczony spód. Wierzch posypać jagodami. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce lub pokruszyć w dłoniach i posypać wierzch.
- Formę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
- Podawać na deser podczas lata.