Kostka piernikowa z ptasim mleczkiem. Łatwy przepis na świąteczne ciasto

kostka piernikowa z ptasim mleczkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
120 min
12

Każdy, kto szuka sprawdzonego przepisu na obłędne świąteczne ciasto, może już przestać to robić. Wyborna kostka piernikowa z ptasim mleczkiem to strzał w dziesiątkę. Ciasto zachwyca wyglądem i smakiem. To doskonała propozycja na święta Bożego Narodzenia, dlatego najlepiej zapisać ten przepis.

Jak zrobić kostkę piernikową z ptasim mleczkiem?

Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, ale składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest upieczenie piernika. Następnie robi się domowe ptasie mleczko. Na liście składników znajduje się śmietanka kremówka, krystaliczna galaretka oraz wrzątek. Ostatnim etapem jest polewa czekoladowa ze śmietanki kremówki, masła, cukru i kakao. Piernik smaruje się powidłami śliwkowymi, które są przyjemnym dodatkiem przełamującym smaki. Następną warstwą jest ptasie mleczko, a zwieńczeniem mocno czekoladowa polewa.

Przepis na kostkę piernikową z ptasim mleczkiem

  • Przepis jest prosty, ale wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości.
  • Na liście składników znajdują się łatwo dostępne produkty, których przed świętami Bożego Narodzenia nie brakuje.
  • Aby piernik, stanowiący spód ciasta, był najlepszy na świecie, wszystkie składniki do jego przygotowania powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Przed podaniem deser można dodatkowo posypać cukrem pudrem lub kakao.
  • Zamiast powideł śliwkowych sprawdzi się konfitura wiśniowa lub malinowa.

SKŁADNIKI

  • piernik:
  • 275 g mąki pszennej
  • 250 g powideł śliwkowych
  • 200 g płynnego miodu
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • 125 g miękkiego masła
  • 115 g cukru
  • 10 g ciemnego kakao
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  
  • ptasie mleczko:
  • 500 ml wrzątku
  • 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 2 opakowania krystalicznej galaretki
  •  
  • czekoladowa polewa:
  • 75 ml śmietanki kremówki 30%
  • 30 g cukru
  • 25 g miękkiego masła
  • 20 g kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Do miski przesiać mąkę z kakao, przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną.
  • Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając, dodawać kolejno po jednym żółtku.
  • Nie przestając miksować, wąskim strumieniem wlać miód i dodać śmietanę.
  • Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę z kakao i przyprawami. Miksować do połączenia składników.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  • Ciasto przelać do formy o wymiarach 21 x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C i piec 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Nie wyjmować piernika z formy.
  • Wierzch posmarować powidłami śliwkowymi.
  • Galaretki wsypać do wrzątku. Mieszać, aż się rozpuszczą i odstawić do ostygnięcia. Galaretka nie powinna stężeć.
  • Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wąskim strumieniem wlać galaretkę. Przelać na piernik i wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.
  • Kremówkę przelać do rondelka. Dodać masło, kakao i cukier. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą i powstanie gładka polewa. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ptasie mleczko stężeje, na wierzch ciasta równomiernie wylać polewę czekoladową. Ponownie wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser oprószone cukrem pudrem lub kakao. 
Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej