Japońskie serniczki z owocami - prawdziwy hit letnich imprez
2021-07-17

łatwy
60 min
6
Japońskie serniczki z owocami nie byłyby tak efektowne, jako pojedyncze ciasto w tortownicy. Jednak gdy chcemy uzyskać efekt wow, warto przygotować je w osobnych foremkach-obręczach i rozmaicie udekorować. Samo ciasto nie jest trudne do przygotowania.
Jeśli nie dysponujecie obręczami cukierniczymi pozwalającymi stworzyć małe ciasteczka - możecie serniczki przygotować w kwadratowej lub prostokątnej blaszce i pokroić na mniejsze, równe porcje, a dopiero potem ozdobić.
Wierzch zamiast warstwą frużelinową, możne udekorować polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 150 g masła
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
- 150 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- 3 jajka
- Warstwa owocowa:
- 500 g (400 ml) frużeliny (owoców w żelu)
galaretka o smaku używanych owoców + 100 ml wody- Masa serowa:
- 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g)
- 500 ml śmietanki (30-36%)
- 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka)
- 250 g cukru
- cukier wanilinowy lub pół laski prawdziwej wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. Kawę zalać 100 ml gorącej wody, wymieszać i także odstawić.
- Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać, po czym dodać jajka i przestudzony napar z kawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach.
- Wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st.C przez 25-30 minut (do suchego patyczka).
- Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wymieszać z frużeliną i odstawić do lekkiego stężenia.
- Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić.
- Zimną śmietankę ubić na sztywno.
- Ser zmiksować z cukrem i dodatkiem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną. Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać szaptułką.
- Z ciasta czekoladowego za pomocą obręczy wyciąć kółka, które pozostawić na dnie tych rantów.
- Masę serową wyłożyć na ciasto w obręczach. Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić 4-5 niezbyt głębokich rowków. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Schłodzić i udekorować świeżymi owocami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe