Japońskie serniczki z owocami - prawdziwy hit letnich imprez

Japońskie serniczki z owocami  - prawdziwy hit letnich imprez
Autor: Shutterstock Delikatne serniczki na zimno, z dodatkiem owocowej polewy - zachwycają wyglądem i smakiem
łatwy
60 min
6

Japońskie serniczki z owocami nie byłyby tak efektowne, jako pojedyncze ciasto w tortownicy. Jednak gdy chcemy uzyskać efekt wow, warto przygotować je w osobnych foremkach-obręczach i rozmaicie udekorować. Samo ciasto nie jest  trudne do przygotowania.

Jeśli nie dysponujecie obręczami cukierniczymi pozwalającymi stworzyć małe ciasteczka - możecie serniczki przygotować w kwadratowej lub prostokątnej blaszce i pokroić na mniejsze, równe porcje, a dopiero potem ozdobić.

Wierzch zamiast warstwą frużelinową, możne udekorować polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

  • Ciasto: 
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g cukru 
  • 3 jajka
  • Warstwa owocowa:
  • 500 g (400 ml) frużeliny (owoców w żelu)

  • galaretka o smaku używanych owoców + 100 ml wody
  • Masa serowa:
  • 7 czubatych łyżeczek żelatyny (35-40 g)
  • 500 ml śmietanki (30-36%)
  • 1 kg zmielonego sera twarogowego (z wiaderka)
  • 250 g cukru
  • cukier wanilinowy lub pół laski prawdziwej wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło roztopić, odstawić do przestygnięcia. Kawę zalać 100 ml gorącej wody, wymieszać i także odstawić.
  • Mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać przestudzone masło, znowu wymieszać, po czym dodać jajka i przestudzony napar z kawy. Wszystko razem dokładnie zmiksować na małych obrotach.
  • Wylać na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st.C przez 25-30 minut (do suchego patyczka).
  • Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wymieszać z frużeliną i odstawić do lekkiego stężenia.
  • Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody (najpierw zalać zimną, przegotowaną wodą, a gdy napęcznieje wstawić naczynie do garnka z gorącą wodą i całkowicie rozpuścić). Odstawić.
  • Zimną śmietankę ubić na sztywno.
  • Ser zmiksować z cukrem i dodatkiem waniliowym, a następnie z przestudzoną żelatyną. Na koniec dodać ubitą śmietankę i wymieszać szaptułką.
  • Z ciasta czekoladowego za pomocą obręczy  wyciąć kółka, które pozostawić na dnie tych rantów.
  • Masę serową wyłożyć na ciasto w obręczach. Na wierzchu za pomocą łyżki zrobić 4-5 niezbyt głębokich rowków. W zagłębienia nałożyć tężejącą galaretkę z wiśniami. Schłodzić i udekorować świeżymi owocami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej