Jak zrobić tort serowy? Podajemy dobry przepis
2021-03-29
średni
100 min
4
Co powstanie z połączenia masy serowej z krążkami ciasta? Doskonały tort serowy. W przeciwieństwie do sernika czy biszkoptu nie "opada", wygląda elegancko i wyśmienicie smakuje. Sprawdź, jak przygotować tort serowy - podajemy dokładny przepis.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 4 jaja
- 250 g masła
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- bułka tarta do wysypania tortownicy
- masa:
- 1 i 1/2 kg białego mielonego twarogu
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- aromat waniliowy
- polewa:
- gotowa polewa czekoladowa
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Posiekaj z masłem. Dodaj cukier puder i jajka (rozkłócone).
- Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej części ciasta dodaj kakao. Obie zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.
- Każdy kawałek ciasta przekrój na pół, rozwałkuj na placek wielkości tortownicy. Placki piecz kolejno (około 15 minut) w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Za każdym razem, przed nałożeniem ciasta, natłuść i oprósz tortownicę bułką tartą.
- Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodaj zmielony biały ser i sypki budyń.
- Mleko wlej do rondla, postaw na małym ogniu. Dorzuć masło. Poczekaj, aż się rozpuści. Zestaw garnek z ognia. Mleko połącz z masą serową i aromatem. Całość zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
- Do tortownicy włóż ciemny krążek ciasta. Posmaruj go gorącą masą serową. Następnie połóż jasny krążek i kolejną warstwę masy serowej. Potem znów ciemny krążek i masę. Na koniec połóż jasny krążek (bez masy na wierzchu).
- Tort przykryj przezroczystą folią. Obciąż na wierzchu talerzem i deską do krojenia. Odstaw do ostygnięcia.
- Przestudzony tort polej na wierzchu czekoladową polewą i posyp orzechami. Wstaw na około 30 minut do lodówki.