Jak zrobić tort serowy? Podajemy dobry przepis

2021-03-29
mg
Jak zrobić tort serowy? Podajemy dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Wystarczy trochę wysiłku i zamiast zwykłego sernika przygotujemy znakomity tort
średni
100 min
4

Co powstanie z połączenia masy serowej z krążkami ciasta? Doskonały tort serowy. W przeciwieństwie do sernika czy biszkoptu nie "opada", wygląda elegancko i wyśmienicie smakuje. Sprawdź, jak przygotować tort serowy - podajemy dokładny przepis.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 4 jaja
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • bułka tarta do wysypania tortownicy
  •  
  • masa:
  • 1 i 1/2 kg białego mielonego twarogu
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • aromat waniliowy
  •  
  • polewa:
  • gotowa polewa czekoladowa
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej, wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Posiekaj z masłem. Dodaj cukier puder i jajka (rozkłócone).
  • Zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej części ciasta dodaj kakao. Obie zawiń w folię i wstaw na pół godziny do lodówki.
  • Każdy kawałek ciasta przekrój na pół, rozwałkuj na placek wielkości tortownicy. Placki piecz kolejno (około 15 minut) w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Za każdym razem, przed nałożeniem ciasta, natłuść i oprósz tortownicę bułką tartą.
  • Jaja zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując, dodaj zmielony biały ser i sypki budyń.
  • Mleko wlej do rondla, postaw na małym ogniu. Dorzuć masło. Poczekaj, aż się rozpuści. Zestaw garnek z ognia. Mleko połącz z masą serową i aromatem. Całość zagotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
  • Do tortownicy włóż ciemny krążek ciasta. Posmaruj go gorącą masą serową. Następnie połóż jasny krążek i kolejną warstwę masy serowej. Potem znów ciemny krążek i masę. Na koniec połóż jasny krążek (bez masy na wierzchu).
  • Tort przykryj przezroczystą folią. Obciąż na wierzchu talerzem i deską do krojenia. Odstaw do ostygnięcia.
  • Przestudzony tort polej na wierzchu czekoladową polewą i posyp orzechami. Wstaw na około 30 minut do lodówki.
mg