Jak zrobić tort bananowo-czekoladowy? Podajemy sprawdzony przepis

2021-03-29
Aleksandra Kuźniar
Tort bananowo-czekoladowy
Autor: pixabay.com Tort bananowo-czekoladowy pięknie prezentuje się przyozdobiony plasterkami pomarańczy.
średni
40 min
4

Uwielbiasz łakocie? Tort bananowo-czekoladowy na pewno ci posmakuje. Jeżeli myślisz, że ciężko go zrobić to jesteś w błędzie. Wystarczy trochę chęci i pyszny smakołyk będzie gotowy.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 70g mąki pszennej
  • 70g mąki ziemniaczanej
  • 250g mascarpone
  • 300g śmietany kremówki
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2-3 banany
  • sok bananowy
  • dżem truskawkowy
  • polewa czekoladowa
  • plasterki pomarańczy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubijamy białka jajek na sztywno z odrobiną soli. Potem dodajemy cukier puder i chwilę ubijamy.
  • Wbijamy po jednym żółtku i ubijamy na puch.
  • Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy w ósemki łyżką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 15-20 min.
  •  Śmietanę kremówkę ubijamy melakserem, aż zgęstnieje. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy cukier puder i roztopioną oraz ostudzoną czekoladę.
  • Wkładamy jeden blat do tortownicy, nasączamy 3-4 łyżkami soku bananowego, a potem smarujemy cienką warstwą dżemu. Następnie kładziemy plasterki banana i na to smarujemy masę. Tak przekładamy kolejnym blatem.
  • Całość dekorujemy polewą czekoladową i plasterkami pomarańczy.
Aleksandra Kuźniar