Jak zrobić tort bananowo-czekoladowy? Podajemy sprawdzony przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Uwielbiasz łakocie? Tort bananowo-czekoladowy na pewno ci posmakuje. Jeżeli myślisz, że ciężko go zrobić to jesteś w błędzie. Wystarczy trochę chęci i pyszny smakołyk będzie gotowy.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 70g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 250g mascarpone
- 300g śmietany kremówki
- 100g gorzkiej czekolady
- 2-3 banany
- sok bananowy
- dżem truskawkowy
- polewa czekoladowa
- plasterki pomarańczy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubijamy białka jajek na sztywno z odrobiną soli. Potem dodajemy cukier puder i chwilę ubijamy.
- Wbijamy po jednym żółtku i ubijamy na puch.
- Wsypujemy przesiane mąki i mieszamy w ósemki łyżką. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy ok. 15-20 min.
- Śmietanę kremówkę ubijamy melakserem, aż zgęstnieje. Dodajemy po łyżce serka mascarpone i miksujemy dalej. Dodajemy cukier puder i roztopioną oraz ostudzoną czekoladę.
- Wkładamy jeden blat do tortownicy, nasączamy 3-4 łyżkami soku bananowego, a potem smarujemy cienką warstwą dżemu. Następnie kładziemy plasterki banana i na to smarujemy masę. Tak przekładamy kolejnym blatem.
- Całość dekorujemy polewą czekoladową i plasterkami pomarańczy.