Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Nie ma jak smak tradycyjnego tortu przełożonego solidną porcją kremu. Jednak świadomość, ile masła potrzeba było do jego zrobienia może niejednemu odebrać apetyt. Potrzeba 4 kostek masła i 2 szklanek cukru pudru, by sporządzić tradycyjny krem do dużego tortu. Można ten przepis nieco zmodyfikować, a uzyskując podobny efekt smakowy.
Polecamy przepis na: Uniwersalny biszkopt tortowy: idealny do tortów
SKŁADNIKI
- masło 1 kostka
- mleko (najlepiej 2-procentowego)
- mąka 5-7 łyżek
- aromaty: cytrynowy i waniliowy, ewentualnie laska wanilii, kakao, gdy chcemy zrobić krem ciemny.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka wlewamy ok. ¾ l mleka, w reszcie rozpuszczamy mąkę (dobrze jest mieć trochę mleka w zapasie, bo jak budyń okaże się za rzadki, trzeba będzie dodać mąki). Można do mleka dodać roztartą laskę wanilii, to podkreśli smak kremu.
- Co prawda wiele przepisów mówi, by wlewać rozrobioną mąkę na wrzące mleko, ale bezpieczniej jest wlać rozczyn nieco wcześniej i mieszając cały czas doprowadzić do wrzenia, pilnując, by gęsta masa nie przywarła do dna i nie przypaliła się.
- Budyń gotujemy najwyżej minutę. Gorącą masę przykrywamy ściśle folią spożywczą – to zapobiegnie utworzeniu się twardego kożucha. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy masa będzie już zimna, w misce ucieramy mikserem kostkę masa ze szklanką cukru pudru.
- Gdy mieszanina będzie już puszysta zaczynamy dodawać budyń po 1-2 łyżek, cały czas ucierając mikserem. Masa będzie robić się coraz bardziej puszysta.
- Na koniec trzeba doprawić ją aromatami: odrobiną waniliowego i trochę więcej cytrynowego. Gdy chcemy zrobić masę ciemną dodajemy kakao. Przed przełożeniem tortu dobrze jest masę schłodzić w lodówce.