Chrust: przepis na pyszny ostatkowy deser [WIDEO]
2022-02-21
łatwy
40 min
4
Chrusty (zwane tez faworkami) to obok pączków najpopularniejsze danie na Tłusty czwartek. Najlepsze chrusty to oczywiście te wykonane samodzielnie. Oto prosty przepis na domowy chrust według tradycyjnej receptury.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 3 żółtka
- 3 dag masła
- 2–3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- smalec lub olej do smażenia
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto ubijamy wałkiem, aż ukażą się pęcherzyki (ok. 15 minut).
- Ciasto cieniutko wałkujemy i kroimy radełkiem lub ostrym nożem na paski szerokości 3 cm i długości 8 cm. Na środku każdego robimy małe nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
- Smażymy partiami w gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Po wyjęciu osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
Jak zrobić najlepsze kruche faworki? Oto przepis Beszamel.pl na Tłusty Czwartek