Czekoladowy mazurek dietetyczny: łatwy przepis na mazurek bezglutenowy

2021-03-25
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Czekoladowy mazurek dietetyczny
Autor: Shutterstock Bogato zdobiony bakaliami czekoladowy mazurek dietetyczny
łatwy
60 min
4

Czekoladowy mazurek dietetyczny jest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia. Oto przepis na mazurek bez glutenu, bez jajek. Za to pełen smaku i pasji! 

Składniki

Na kruche ciasto:

100 g mąki bezglutenowej

100 g mąki migdałowej

100 g banana

50 g masła

Na śliwkowe nadzienie:

60 g (4 łyżki) powideł śliwkowych 

60 g suszonych śliwek, bez pestek, wcześniej namoczonych

1 łyżka rumu

Na czekoladowe nadzienie:

1 awokado, dojrzałe i miękkie

100 g suszonych daktyli, bez pestek, wcześniej namoczonych

2 łyżki kakao ciemnego

Na dekorację:

bakalie

czekoladowe jajeczka wegańskie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

W malakserze zmiksuj masło z mąką bezglutenową. Dodaj mąkę migdałową. Miksuj w trybie pulsacyjnym. Na koniec dodaj pokrojonego banana. Gdy ciasto uformuje się w kulę, wyjmij go. 

Ciasto podziel na dwie części. Jedną cześć lekko rozwałkuj. Wylep nią foremkę o wymiarach 15 x 20 cm. Z drugiej części ciasta uformuj wałeczek. Wałeczek ułóż na obwodzie prostokąta. To będzie wysoki brzeg mazurka. Lekko dociśnij wałeczek do spodu. 

Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu wystudź. 

Masa śliwkowa: powidła zmiksuj z suszonymi śliwkami i rumem. Odstaw.

Masa czekoladowa: awokado zmiksuj z daktylami i kakao. Odstaw.

Dno przygotowanego ciasta posmaruj masą śliwkową. Na niej rozsmaruj masę czekoladową. 

Wierzch udekoruj bakaliami i czekoladowymi jajeczkami. 

Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia