Czekoladowy mazurek dietetyczny: łatwy przepis na mazurek bezglutenowy
2021-04-06
łatwy
60 min
4
Czekoladowy mazurek dietetyczny jest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia. Oto przepis na mazurek bez glutenu, bez jajek. Za to pełen smaku i pasji!
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 100 g mąki bezglutenowej
- 100 g mąki migdałowej
- 100 g banana
- 50 g masła
- Na śliwkowe nadzienie:
- 60 g (4 łyżki) powideł śliwkowych
- 60 g suszonych śliwek, bez pestek, wcześniej namoczonych
- 1 łyżka rumu
- Na czekoladowe nadzienie:
- 1 awokado, dojrzałe i miękkie
- 100 g suszonych daktyli, bez pestek, wcześniej namoczonych
- 2 łyżki kakao ciemnego
- Na dekorację:
- bakalie
- czekoladowe jajeczka wegańskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W malakserze zmiksuj masło z mąką bezglutenową. Dodaj mąkę migdałową. Miksuj w trybie pulsacyjnym. Na koniec dodaj pokrojonego banana. Gdy ciasto uformuje się w kulę, wyjmij go.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną cześć lekko rozwałkuj. Wylep nią foremkę o wymiarach 15 x 20 cm. Z drugiej części ciasta uformuj wałeczek. Wałeczek ułóż na obwodzie prostokąta. To będzie wysoki brzeg mazurka. Lekko dociśnij wałeczek do spodu.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu wystudź.
- Masa śliwkowa: powidła zmiksuj z suszonymi śliwkami i rumem. Odstaw.
- Masa czekoladowa: awokado zmiksuj z daktylami i kakao. Odstaw.
- Dno przygotowanego ciasta posmaruj masą śliwkową. Na niej rozsmaruj masę czekoladową.
- Wierzch udekoruj bakaliami i czekoladowymi jajeczkami.
Beszamel - Mazurki wielkanocne – historia, tradycja, sposoby zdobienia