Czekoladowy mazurek dietetyczny: łatwy przepis na mazurek bezglutenowy

Czekoladowy mazurek dietetyczny jest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia. Oto przepis na mazurek bez glutenu, bez jajek. Za to pełen smaku i pasji!
Na kruche ciasto:
100 g mąki bezglutenowej
100 g mąki migdałowej
100 g banana
50 g masła
Na śliwkowe nadzienie:
60 g (4 łyżki) powideł śliwkowych
60 g suszonych śliwek, bez pestek, wcześniej namoczonych
1 łyżka rumu
Na czekoladowe nadzienie:
1 awokado, dojrzałe i miękkie
100 g suszonych daktyli, bez pestek, wcześniej namoczonych
2 łyżki kakao ciemnego
Na dekorację:
bakalie
czekoladowe jajeczka wegańskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
W malakserze zmiksuj masło z mąką bezglutenową. Dodaj mąkę migdałową. Miksuj w trybie pulsacyjnym. Na koniec dodaj pokrojonego banana. Gdy ciasto uformuje się w kulę, wyjmij go.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną cześć lekko rozwałkuj. Wylep nią foremkę o wymiarach 15 x 20 cm. Z drugiej części ciasta uformuj wałeczek. Wałeczek ułóż na obwodzie prostokąta. To będzie wysoki brzeg mazurka. Lekko dociśnij wałeczek do spodu.
Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C. Po wyjęciu wystudź.
Masa śliwkowa: powidła zmiksuj z suszonymi śliwkami i rumem. Odstaw.
Masa czekoladowa: awokado zmiksuj z daktylami i kakao. Odstaw.
Dno przygotowanego ciasta posmaruj masą śliwkową. Na niej rozsmaruj masę czekoladową.
Wierzch udekoruj bakaliami i czekoladowymi jajeczkami.