Ciasto Wenus - przepis na placek idealny na babskie spotkania

Ciasto Wenus - przepis na placek idealny na babskie spotkania
Autor: Shutterstock Kawałki ciasta Wenus na przytulnie udekorowanym stole.
łatwy
50 min
12

Ciasto Wenus to delikatny biszkopt przełożony serowo-owocowym kremem i wykończony przepyszną posypką z prażonego kokosa. To prawdziwie pocieszające ciasto, idealne na babskie spotkanie przy kawie. Przygotuj jasny obrus, pyszna kawę i jesienne dekoracje, a ciasto niech będzie gwiazdą wieczoru z przyjaciółkami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • Masa:
  • 1 kostka białego sera półtłustego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 duże opakowanie śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2-3 łyżki dżemu ananasowego
  • Wierzch:
  • 4-5 łyżek wiórków kokosowych
  • 0,5 kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżeczki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek.
  • Białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać do piany naprzemiennie po 1 żółtku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  • Tortownice wysmarować masłem i obsypać kasza manną lub tarta bułką. Przelać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 30 min.
  • Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
  • W tym czasie utrzeć ser z cukrem pudrem na lekką masę, następnie dodać do niej tężejące galaretki i dokładnie wymieszać.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlać żelatynę.
  • Śmietanę dodać do masy serowej i delikatnie połączyć łyżką.
  • Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i na spodni blat wyłożyć masę serową.
  • Przykryć drugim blatem i posmarować go równomiernie dżemem ananasowym.
  • Na patelni z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić wiórki i cukier, wymieszać i podprażyć na złoty kolor.
  • Prażone wiórki wyłożyć na wierzch ciasta, a gdy wystygną wstawić deser do lodówki na 1-2 godziny.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?

Galeria: sprawdź przepisy na 7 pysznych tortów na różne okazje!

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej