Ciasto Wenus - przepis na placek idealny na babskie spotkania
2021-11-05

łatwy
50 min
12
Ciasto Wenus to delikatny biszkopt przełożony serowo-owocowym kremem i wykończony przepyszną posypką z prażonego kokosa. To prawdziwie pocieszające ciasto, idealne na babskie spotkanie przy kawie. Przygotuj jasny obrus, pyszna kawę i jesienne dekoracje, a ciasto niech będzie gwiazdą wieczoru z przyjaciółkami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 6 jajek
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 niepełna szklanka cukru
- Masa:
- 1 kostka białego sera półtłustego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 duże opakowanie śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 galaretki cytrynowe
- 2-3 łyżki dżemu ananasowego
- Wierzch:
- 4-5 łyżek wiórków kokosowych
- 0,5 kostki masła lub margaryny
- 3 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywno z cukrem, a następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać do piany naprzemiennie po 1 żółtku i po trochu mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Tortownice wysmarować masłem i obsypać kasza manną lub tarta bułką. Przelać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 30 min.
- Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
- W tym czasie utrzeć ser z cukrem pudrem na lekką masę, następnie dodać do niej tężejące galaretki i dokładnie wymieszać.
- Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty miksera i cienkim strumieniem wlać żelatynę.
- Śmietanę dodać do masy serowej i delikatnie połączyć łyżką.
- Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty i na spodni blat wyłożyć masę serową.
- Przykryć drugim blatem i posmarować go równomiernie dżemem ananasowym.
- Na patelni z grubym dnem rozpuścić masło, wrzucić wiórki i cukier, wymieszać i podprażyć na złoty kolor.
- Prażone wiórki wyłożyć na wierzch ciasta, a gdy wystygną wstawić deser do lodówki na 1-2 godziny.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?