Ciasto węgielek - pyszny kakaowy biszkopt z kremem i malinową galaretką

Ciasto węgielek
Autor: Shutterstock Ciasto węgielek zwoją nazwę zawdzięcza dekoracji z kruszonych ciemnych herbatników.
łatwy
45 min
12

Węgielek to efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie przełożonym malinową galaretką i aksamitnym kremem budyniowym. Udekorowane z wierzchu pokruszonymi ciemnymi herbatnikami wygląda bardzo ładnie na uroczystym stole. Można również dodatkowo ozdobić je świeżymi owocami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki cukru
  • Oraz
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 g mrożonych malin
  • kilka kakaowych herbatników

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
  • Do Masy żółtkowej dodawać stopniowo wymieszane suche składniki i mieszać do połączenia. Na końcu dodać pianę i wymieszać łyżką.
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki i piec 30 minut w temperaturze 180 st. C. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku.
  • Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
  • Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej galaretki dodać mrożone maliny i zostawić do lekkiego stężenia.
  • Na mleku ugotować budyń, wystudzić.  Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym. DO jasnej i puszystej masy maślanej dodawać po jednej łyżce wystudzony budyń i miksować do połączenia.
  • Na blat biszkoptowy wyłożyć tężejącą galaretkę z malinami i wstawić do lodówki do stężenia, następnie wyłożyć krem (zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu) i przykryć drugim blatem ciasta.
  • Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać pokruszonymi herbatnikami. 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej