Ciasto węgielek - pyszny kakaowy biszkopt z kremem i malinową galaretką
2021-11-26
łatwy
45 min
12
Węgielek to efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie przełożonym malinową galaretką i aksamitnym kremem budyniowym. Udekorowane z wierzchu pokruszonymi ciemnymi herbatnikami wygląda bardzo ładnie na uroczystym stole. Można również dodatkowo ozdobić je świeżymi owocami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 2 szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka masła
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru
- Oraz
- 1 galaretka malinowa
- 400 g mrożonych malin
- kilka kakaowych herbatników
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek, żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę, białka ubić oddzielnie na sztywną pianę.
- Do Masy żółtkowej dodawać stopniowo wymieszane suche składniki i mieszać do połączenia. Na końcu dodać pianę i wymieszać łyżką.
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem blaszki i piec 30 minut w temperaturze 180 st. C. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić jeszcze na 15 minut w piekarniku.
- Następnie wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty.
- Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i odstawić do wystygnięcia. Do chłodnej galaretki dodać mrożone maliny i zostawić do lekkiego stężenia.
- Na mleku ugotować budyń, wystudzić. Masło ubić z cukrem i cukrem waniliowym. DO jasnej i puszystej masy maślanej dodawać po jednej łyżce wystudzony budyń i miksować do połączenia.
- Na blat biszkoptowy wyłożyć tężejącą galaretkę z malinami i wstawić do lodówki do stężenia, następnie wyłożyć krem (zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania wierzchu) i przykryć drugim blatem ciasta.
- Na wierzchu rozsmarować resztę kremu i posypać pokruszonymi herbatnikami.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę