Ciasto pekanowe. Hitowy przepis prosto z USA
Dieta wegetariańska
Czego nie może zabraknąć na stole w czasie Święta Dziękczynienia? Oprócz indyka Amerykanie przygotowują obłędne ciasto pekanowe. Przepis na ten wyborny słodki wypiek z orzechami pochodzi ze Stanów Zjednoczonych, gdzie zyskało popularność prawie sto lat temu. Poznajcie smak amerykańskiego klasycznego deseru, czyli pecan pie.
Tradycyjne ciasto na Święto Dziękczynienia
W Polsce orzechy pekan nie są tak popularne jak za oceanem. Szkoda, ponieważ są nie tylko pyszne, ale i zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Według badań archeologicznych pekany spożywane były przez rdzennych mieszkańców Ameryki już 8 tysięcy lat temu.
Pecan pie powstało w latach 30. ubiegłego wieku, kiedy na amerykańskim rynku pojawił się syrop kukurydziany. Przepis na ciasto pekanowe znalazł się na opakowaniach owego syropu, co sprawiło, że wypiek szybko podbił podniebienia mieszkańców USA. Jeżeli jeszcze nie próbowaliście pekanów, warto sprawdzić ten przepis. Pyszne i słodkie amerykańskie ciasto pekanowe robi się łatwo i dość szybko, a jego smak jest zachwycający.
Jak zrobić pekan pie?
Przepis na ciasto pekanowe jest prosty i bez problemu można je zrobić w domu. Obowiązkowymi składnikami są tytułowe orzechy pekan i słodki syrop kukurydziany, który dostępny jest w większych marketach, sklepach ze zdrową żywnością i internetowych delikatesach. Jak więc zrobić ciasto na Święto Dziękczynienia?
- 1. krok – przygotowanie kruchego ciasta na spód i schłodzenie go w lodówce
- 2. krok – przygotowanie masy orzechowej
- 3. krok – wyłożenie formy ciastem i masą orzechową
- 4. krok – upieczenie ciasta
Kiedy podawać ciasto pekanowe?
Pecan pie to słodki wypiek, który Amerykanie serwują na deser podczas Święta Dziękczynienia obchodzonego w czwarty czwartek listopada. W Polsce jest to zwykły dzień w trakcie zabieganego tygodnia. Warto jednak sprawdzić ten tradycyjny przepis i upiec doskonałe ciasto z dodatkiem orzechów pekan. Przepis jest uniwersalny, a klasyczny amerykański deser smakuje wyjątkowo dobre. Sprawdzi się na deser na różne okazje. Można je upiec na Boże Narodzenie lub podać po rodzinnym obiedzie. To pomysł na ciasto urodzinowe lub imieninowe.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 60 ml zimnej wody
- 1 łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki soli
masa orzechowa:- 230 g cukru trzcinowego
- 200 g orzechów pekan
- 200 ml syropu kukurydzianego
- 60 g roztopionego masła
- 3 jaja
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodać posiekane masło, cukier i sól. Wlać wodę i energicznie wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Do roztopionego masła wsypać cukier i wbić jajka. Dokładnie wymieszać.
- Dodać syrop kukurydziany, sól i orzechy pekan.
- Ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Przelać masę orzechową.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 50 minut.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje.