Ciasto pajączek - zrób je koniecznie na Halloween

Ciasto pajączek - zrób je koniecznie na Halloween
Autor: Shutterstock Ciasto pajączek na stole udekorowanym na Halloween
łatwy
20 min
10

Pajączek to proste ciasto czekoladowe udekorowane pajęczą siecią z białej polewy. Wygląda efektownie, znakomicie prezentuje się na stole, idealnie sprawdzi się na przyjęciu z okazji Halloween.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 niepełna szklanka oleju
  • aromat migdałowy lub rumowy
  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady
  • opcjonalnie: rodzynki lub drobne ciemne owoce: jagody, borówki, jeżyny, owoce morwy czarnej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao i cukier, dokładnie wymieszać.
  • Jajka rozkłócić z jogurtem i olejem, dokładnie połączyć i wlać do suchych składników.
  • Ciasto wymieszać drewnianą łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera.
  • Ciasto wyjdzie bardzo gęste i "tępe"  - takie ma być. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę.
  • Jeśli dodajemy owoce lub rodzynki rozsypać je po wierzchu i delikatnie wgnieść w ciasto. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 min. Sprawdzić patyczkiem.
  • Gdy ciasto nieco przestygnie wylać na nie ciemną polewę. Z białej polewy zrobić od wewnątrz do zewnątrz okręgi.
  • Drewnianym patyczkiem "narysować" promieniste linie od środka ciasta do zewnątrz, tworząc pajęczą sieć.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej