Ciasto pajączek - zrób je koniecznie na Halloween
2023-10-27
łatwy
20 min
10
Pajączek to proste ciasto czekoladowe udekorowane pajęczą siecią z białej polewy. Wygląda efektownie, znakomicie prezentuje się na stole, idealnie sprawdzi się na przyjęciu z okazji Halloween.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2,5 szklanki mąki
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 niepełna szklanka oleju
- aromat migdałowy lub rumowy
- polewa czekoladowa
- polewa z białej czekolady
- opcjonalnie: rodzynki lub drobne ciemne owoce: jagody, borówki, jeżyny, owoce morwy czarnej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, kakao i cukier, dokładnie wymieszać.
- Jajka rozkłócić z jogurtem i olejem, dokładnie połączyć i wlać do suchych składników.
- Ciasto wymieszać drewnianą łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera.
- Ciasto wyjdzie bardzo gęste i "tępe" - takie ma być. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę.
- Jeśli dodajemy owoce lub rodzynki rozsypać je po wierzchu i delikatnie wgnieść w ciasto. Wierzch wyrównać.
- Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 50 min. Sprawdzić patyczkiem.
- Gdy ciasto nieco przestygnie wylać na nie ciemną polewę. Z białej polewy zrobić od wewnątrz do zewnątrz okręgi.
- Drewnianym patyczkiem "narysować" promieniste linie od środka ciasta do zewnątrz, tworząc pajęczą sieć.
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?