Ciasto Orzech Włoski. Obłędny deser na każdą okazję

ciasto orzech włoski
Autor: Shutterstock Orzech Włoski to ciasto, w którym można się zakochać.
łatwy
120 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto Orzech Włoski prezentuje się efektownie i smakuje wyśmienicie. Składa się z dwóch miodowych blatów przełożonych karmelizowanymi orzechami włoskimi i aksamitnym kremem budyniowym. Ten mocno orzechowy wypiek świetnie sprawdzi się na różne okazje i uświetni niejedno rodzinne spotkanie. Oto sprawdzony przepis na ciasto Orzech Włoski.

Ciasto Orzech Włoski – składniki

Ciasto z dodatkiem karmelizowanych orzechów włoskich i z obłędnym kremem przygotowuje się z tradycyjnych produktów. Wszystkie składniki są dostępne w większych i mniejszych sklepach bez względu na porę roku. Lista została podzielona na trzy części:

  • 1. część – składniki do ciasta miodowego
  • 2. część – składniki do masy z orzechów włoskich
  • 3. część – składniki do kremu budyniowego

Jak zrobić ciasto Orzech Włoski?

Przepis na pyszne i mega orzechowe ciasto przekładane kremem nie jest skomplikowany. Jednak aby udało się już za pierwszym razem, należy przestrzegać wszystkich zaleceń i postępować krok po kroku. Na przygotowanie ciasta z orzechami włoskimi warto mieć nieco więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.

Przepis na efektowne ciasto Orzech Włoski został podzielony na kolejne kroki:

  • 1. krok – przygotowanie ciasta miodowego i schłodzenie go w lodówce
  • 2. krok – przygotowanie masy z orzechów włoskich
  • 3. krok – upieczenie ciasta z masą orzechową
  • 4. krok – przygotowanie kremu budyniowego i przełożenie nim ciasta
  • 5. krok – schłodzenie ciasta orzechowego w lodówce

Jak podawać ciasto Orzech Włoski?

Orzech Włoski to słodki wypiek, który sprawdzi się na wiele różnych okazji. Ciasto jest uniwersalne i ponadczasowe. Jego smak zachwyci każdego, kto go spróbuje. To dobry pomysł na słodki deser święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Podając orzechowe ciasto po rodzinnym obiedzie, pochwał nie będzie końca. Ciasto Orzech Włoski z powodzeniem zastąpi tort urodzinowy.

SKŁADNIKI

  • Ciasto miodowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Masa orzechowa:
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu

  • Krem budyniowy:
  • 700 ml mleka
  • 230 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło i miód. Wbić jajka. Wymieszać, a następnie energicznie zagnieść ciasto.
  • Podzielić na dwie równe części, uformować kule i owinąć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Do rondelka przełożyć masło. Wsypać cukier i orzechy włoskie. Dodać miód i wymieszać. Podgrzewać, aż orzechy się skarmelizują.
  • Ciasto rozwałkować na kształt i wielkość formy. Na oba blaty miodowe równomiernie wyłożyć 3/4 masy orzechowej.
  • Oba blaty wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem budyniowy. Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać je z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać mieszankę i wsypać cukier. Podgrzewać i mieszać, aż budyń stanie się gęsty. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Masło ubić na puch, a następnie stopniowo dodawać zimny budyń. Miksować do połączenia składników w jednolity krem.
  • Na pierwszy blat równomiernie wyłożyć 3/4 kremu budyniowego. Przykryć drugim blatem i wyłożyć pozostały krem. Wierzch udekorować orzechami.
  • Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Dlaczego warto jeść orzechy?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej