Ciasto migdałowe z kremem waniliowym. Urzeka smakiem od pierwszego kęsa

ciasto migdałowe z kremem waniliowym
Autor: Shutterstock Przepis na ciasto migdałowe z kremem waniliowym jest szybki i łatwy.
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Rozpływające się ustach ciasto migdałowe z kremem waniliowym to słodki wypiek, który będzie smakował każdemu. Połączenie delikatnego ciasta z dodatkiem migdałów i aksamitnego kremu waniliowego to strzał w 10. Przepis jest prosty, a przygotowanie ciasta to tylko 20 minut. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne i aromatyczne ciasto migdałowe z kremem waniliowym.

Z czego zrobić ciasto migdałowe?

Lista składników, które potrzebne są do upieczenia domowego ciasta z dodatkiem migdałów, jest dość krótka. Jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ciasto. Natomiast druga obejmuje składniki kremu waniliowego.

Aby upiec w domu doskonałe ciasto migdałowe z kremem waniliowym, należy przygotować:

  • składniki do ciasta – mąkę pszenną, mleko, cukier i cukier z wanilią, migdały, jajka i sól
  • składniki do kremu waniliowego – mleko, cukier i cukier z wanilią, jajko, skrobię kukurydzianą

Jak zrobić ciasto migdałowe z kremem waniliowym?

Przepis na obłędne i słodkie w sam raz ciasto w migdałowym smaku, które uzupełnia aksamitny krem waniliowy, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i szybkie. Zajmuje tylko 20 minut. Ciasto piecze się w piekarniku przez 40 minut. W sumie już po godzinie pyszny domowy słodki wypiek na deser jest gotowy.

Jak więc upiec to pyszne ciasto migdałowe z waniliowym kremem? Postępując według przepisu krok po kroku, ciasto uda się już za pierwszym razem. Receptura została podzielona na kilka etapów:

  • 1. etap – przygotowanie waniliowego kremu
  • 2. etap – przygotowanie ciasta
  • 3. etap – przełożenie ciasta do formy i wyłożenie kremu
  • 4. etap – upieczenie ciasta w piekarniku

Jak podawać ciasto migdałowe z kremem waniliowym?

Obłędnie ciasto z dodatkiem migdałów i kremu waniliowego to prosty pomysł na szybki deser. Dzięki temu, że ciasto robi się tak łatwo i szybko, a składniki są łatwo dostępne, można je upiec nawet w ostatniej chwili. Ciasto migdałowe uzupełnione przyjemnym kremem waniliowym sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Oczaruje smakiem już po pierwszym kęsie. Ciasto migdałowe z kremem waniliowym pasuje na różne okazje, święta, imieniny czy urodziny.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 170 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli

  • krem:
  • 250 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do rondelka wsypać cukier, cukier z wanilią i skrobię kukurydzianą. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Wlać mleko i gotować na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Cały czas mieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Jajka zmiksować z cukrem i solą na puch. Wlać mleko i olej. Zmiksować do połączenia.
  • Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać zmielonymi migdałami.
  • Na wierzch wyłożyć krem, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
  • Po ostygnięciu pokroić na porcje i podawać na deser.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej