Ciasto migdałowe z kremem waniliowym. Urzeka smakiem od pierwszego kęsa
Dieta wegetariańska
Rozpływające się ustach ciasto migdałowe z kremem waniliowym to słodki wypiek, który będzie smakował każdemu. Połączenie delikatnego ciasta z dodatkiem migdałów i aksamitnego kremu waniliowego to strzał w 10. Przepis jest prosty, a przygotowanie ciasta to tylko 20 minut. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne i aromatyczne ciasto migdałowe z kremem waniliowym.
Z czego zrobić ciasto migdałowe?
Lista składników, które potrzebne są do upieczenia domowego ciasta z dodatkiem migdałów, jest dość krótka. Jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, z których robi się ciasto. Natomiast druga obejmuje składniki kremu waniliowego.
Aby upiec w domu doskonałe ciasto migdałowe z kremem waniliowym, należy przygotować:
- składniki do ciasta – mąkę pszenną, mleko, cukier i cukier z wanilią, migdały, jajka i sól
- składniki do kremu waniliowego – mleko, cukier i cukier z wanilią, jajko, skrobię kukurydzianą
Jak zrobić ciasto migdałowe z kremem waniliowym?
Przepis na obłędne i słodkie w sam raz ciasto w migdałowym smaku, które uzupełnia aksamitny krem waniliowy, nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest proste i szybkie. Zajmuje tylko 20 minut. Ciasto piecze się w piekarniku przez 40 minut. W sumie już po godzinie pyszny domowy słodki wypiek na deser jest gotowy.
Jak więc upiec to pyszne ciasto migdałowe z waniliowym kremem? Postępując według przepisu krok po kroku, ciasto uda się już za pierwszym razem. Receptura została podzielona na kilka etapów:
- 1. etap – przygotowanie waniliowego kremu
- 2. etap – przygotowanie ciasta
- 3. etap – przełożenie ciasta do formy i wyłożenie kremu
- 4. etap – upieczenie ciasta w piekarniku
Jak podawać ciasto migdałowe z kremem waniliowym?
Obłędnie ciasto z dodatkiem migdałów i kremu waniliowego to prosty pomysł na szybki deser. Dzięki temu, że ciasto robi się tak łatwo i szybko, a składniki są łatwo dostępne, można je upiec nawet w ostatniej chwili. Ciasto migdałowe uzupełnione przyjemnym kremem waniliowym sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Oczaruje smakiem już po pierwszym kęsie. Ciasto migdałowe z kremem waniliowym pasuje na różne okazje, święta, imieniny czy urodziny.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 170 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 g cukru
- 50 g zmielonych migdałów
- 50 g płatków migdałowych
- 50 ml oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
krem:- 250 ml mleka
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do rondelka wsypać cukier, cukier z wanilią i skrobię kukurydzianą. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
- Wlać mleko i gotować na średnim ogniu, aż krem zgęstnieje. Cały czas mieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Jajka zmiksować z cukrem i solą na puch. Wlać mleko i olej. Zmiksować do połączenia.
- Stopniowo wsypywać mąkę pszenną i mieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać zmielonymi migdałami.
- Na wierzch wyłożyć krem, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec około 40 minut.
- Po ostygnięciu pokroić na porcje i podawać na deser.