Ciasto królewskie. Obłędny deser na każdą okazję
2023-02-24
łatwy
90 min
12
Dieta wegetariańska
To ciasto jest wyjątkowe. Prezentuje się efektownie, smakuje pysznie, a jego upieczenie nie jest trudne. Ciasto królewskie to pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Zachwyci w czasie świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Może zastąpić tort na urodzinowym przyjęciu. Sprawdźcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak pyszne jest ciasto królewskie.
Przepis na ciasto królewskie
- Przepis na to obłędne ciacho jest łatwy. Deser przygotowuje się w kilku etapach.
- Na zrobienie ciasta warto zarezerwować sobie więcej czasu. Najpierw należy upiec blaty, potem robi się budyniowy krem i polewę czekoladową. Potem trzeba złożyć ciasto w jedną całość i chwilę chłodzić w lodówce.
- Na liście składników są niedrogie i dostępne produkty. Większość z nich możecie mieć w domu i nawet nie trzeba będzie iść na zakupy.
- Blaty, które przekłada się kremem i powidłami, można upiec w tortownicy, prostokątnej lub kwadratowej formie.
- Ciasto najlepiej składać w formie, której piekły się blaty.
- Powidła śliwkowe zastąpią inne owocowe przetwory. Sprawdzi się dżem truskawkowy, malinowy lub z czarnej porzeczki.
- W tym przepisie ciasto dekoruje się polewą czekoladową, ale można je ozdobić świeżymi owocami, posiekanymi orzechami oraz listkami mięty.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:- 500 ml mleka
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
polewa czekoladowa:- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju
- dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej z proszkiem do pieczenia mąki wsypać cukier, wlać mleko i wbić jajko. Dodać miód i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Każdą z nich przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 20 minut po kolei, aby powstały 3 równe blaty o tych samych wymiarach. Odstawić do ostygnięcia.
- Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Wlać mleko z mąkami i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty krem. Cały czas mieszać. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce budyniu. Miksować do połączenia składników.
- Pierwszy blat posmarować powidłami i przykryć drugim blatem. Nałożyć 2/3 kremu budyniowego i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć pozostały krem i wstawić do lodówki
- Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i olej. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem i olejem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
- Podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę