Ciasto królewskie. Obłędny deser na każdą okazję

ciasto królewskie
Autor: Shutterstock Ciasto królewskie to pyszne połączenie czekolady, aksamitnego kremu i powideł.
łatwy
90 min
12

Dieta wegetariańska

To ciasto jest wyjątkowe. Prezentuje się efektownie, smakuje pysznie, a jego upieczenie nie jest trudne. Ciasto królewskie to pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Zachwyci w czasie świąt Bożego Narodzenia lub Wielkanocy. Może zastąpić tort na urodzinowym przyjęciu. Sprawdźcie ten przepis i przekonajcie się sami, jak pyszne jest ciasto królewskie.

Przepis na ciasto królewskie

  • Przepis na to obłędne ciacho jest łatwy. Deser przygotowuje się w kilku etapach.
  • Na zrobienie ciasta warto zarezerwować sobie więcej czasu. Najpierw należy upiec blaty, potem robi się budyniowy krem i polewę czekoladową. Potem trzeba złożyć ciasto w jedną całość i chwilę chłodzić w lodówce.
  • Na liście składników są niedrogie i dostępne produkty. Większość z nich możecie mieć w domu i nawet nie trzeba będzie iść na zakupy.
  • Blaty, które przekłada się kremem i powidłami, można upiec w tortownicy, prostokątnej lub kwadratowej formie.
  • Ciasto najlepiej składać w formie, której piekły się blaty.
  • Powidła śliwkowe zastąpią inne owocowe przetwory. Sprawdzi się dżem truskawkowy, malinowy lub z czarnej porzeczki.
  • W tym przepisie ciasto dekoruje się polewą czekoladową, ale można je ozdobić świeżymi owocami, posiekanymi orzechami oraz listkami mięty.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • krem:
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • dodatkowo:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej z proszkiem do pieczenia mąki wsypać cukier, wlać mleko i wbić jajko. Dodać miód i wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Każdą z nich przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 20 minut po kolei, aby powstały 3 równe blaty o tych samych wymiarach. Odstawić do ostygnięcia.
  • Odlać 1 szklankę mleka i wymieszać je z mąką pszenną i ziemniaczaną. Pozostałe mleko przelać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Wlać mleko z mąkami i gotować na małym ogniu, aż powstanie gęsty krem. Cały czas mieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać po 1 łyżce budyniu. Miksować do połączenia składników.
  • Pierwszy blat posmarować powidłami i przykryć drugim blatem. Nałożyć 2/3 kremu budyniowego i przykryć trzecim blatem. Wyłożyć pozostały krem i wstawić do lodówki
  • Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do rondelka. Wlać mleko i olej. Podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się roztopi i połączy z mlekiem i olejem. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Wierzch ciasta udekorować polewą czekoladową i wstawić do lodówki.
  • Podawać na deser.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
więcej