Ciasto jabłkowo-makowe z sosem truskawkowym
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Ciasto jabłkowo-makowe to pomysł na bardzo oryginalne ciasto. Mak, jabłka, a do tego - truskawki. Polecamy je szczególnie wielbicielom ciast z owocami. Mak, tradycyjnie kojarzony z Bożym Narodzeniem, może mieć inne niż tradycyjny makowiec, znacznie lżejsze oblicze.
SKŁADNIKI
- 6 jaj,
- 250 g masła lub margaryny,
- 250 g maku,
- 250 g cukru pudru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 duże jabłka,
- 100 g kaszy manny,
- 500 g truskawek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak sparzyć i zmielić.
- Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami i makiem (składniki łączyć stopniowo).
- Jabłka umyć, pokroić w kostkę, usuwając tylko gniazda nasienne. Połączyć je z masą makową, dodać proszek do pieczenia i kaszę mannę.
- Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą jabłkowo-makową.
- Piec około godziny w 180°C, pod koniec sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone (po wbiciu w środek ciasta nie zostaje na nim mokra masa; jeśli zostaje, piec ciasto kolejne 20 min). Zostawić do wystygnięcia.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować. Można użyć owoców mrożonych, ciasto będzie też doskonale smakować z sosem z malin lub jeżyn). Sos można dosłodzić do smaku.
- Ciasto podawać polane sosem truskawkowym.