Ciasto jabłkowe bez mąki i cukru. Zdrowe i tak pyszne, że zaraz upieczesz kolejne

ciasto jabłkowe bez mąki i cukru
Autor: Shutterstock Ciasto jabłkowe bez mąki i cukru to prosty przepis na zdrowy i słodki wypiek.
łatwy
50 min
6

Dieta niskokaloryczna

Czy można upiec ciasto bez mąki? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Oczywiście, że można zrobić pyszne ciasto bez mąki, a nawet bez dodatku cukru. Najlepszym tego przykładem jest ten przepis. Wyborne ciasto jabłkowe, w którego składzie nie ma tych dwóch produktów, jest proste, zdrowe i pyszne. Poznajcie sprawdzony przepis na super ciasto jabłkowe bez cukru i mąki.

Jak zrobić ciasto bez mąki i cukru?

Przygotowanie zdrowego ciasta jabłkowego rozpoczyna się od zmiksowania jabłek na mus. Cała słodycz ciasta pochodzi właśnie z owoców. Płatki orkiszowe lub owsiane, które doskonale zastępują mąkę pszenną, należy zmielić. Następnie mus jabłkowy miesza się z żółtkami, zmielonymi płatkami, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy stopniowo dodaje się ubite na sztywną pianę białka i spokojnie miesza. Surową masę należy przelać do okrągłej formy i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Ostudzone ciasto kroi się na porcje i podaje na deser.

Przepis na ciasto bez mąki i cukru

  • To łatwy przepis na zdrowe i pyszne ciasto. Robi się je w kilku prostych krokach. Nawet osoby, które dopiero poznają tajniki zdrowej kuchni, upieką je bez żadnych przykrych niespodzianek.
  • Czas przygotowania wynosi w sumie niecałą godzinę. Masę robi się w 10 minut, a pieczenie zajmuje 40 minut.
  • Na liście potrzebnych produktów znalazło się pięć składników. Płatki orkiszowe lub owsiane, jabłka, jajka, cynamon i proszek do pieczenia to niedrogie i łatwo dostępne przez cały rok produkty.
  • Do ciasta dodaje się cynamon, który doskonale łączy się z jabłkami. Zastąpi go gotowa przyprawa do szarlotki lub do piernika.
  • Ciasto wzbogaci dodatek rodzynek lub żurawiny.
  • Ciasto najlepiej upiec w tortownicy o średnicy 20 cm.

Jak udekorować ciasto z jabłkami bez mąki i cukru?

Ciasto jabłkowe świetnie smakuje samo, ale można je udekorować lub podać z różnymi dodatkami. Wypiek będzie się atrakcyjne prezentować, jeżeli wierzch ozdobi się polewą czekoladową, lukrem lub cukrem pudrem. Sprawdzą się też posiekane orzechy lub prażone płatki migdałowe. Porcja zdrowego ciasta jabłkowego pysznie smakuje z bitą śmietaną lub kulką domowych lodów.

SKŁADNIKI

  • 240 g płatków orkiszowych lub owsianych
  • 3 jajka
  • 2 jabłka lub mus z 2 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zblendować na mus. Płatki orkiszowe lub owsiane zmielić.
  • Do miski przełożyć żółtka i mus jabłkowy. Wymieszać, a następnie wsypać zmielone płatki, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać do masy jabłkowej, delikatnie mieszając.
  • Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 40 minut.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia i pokroić na porcje. Podawać na deser.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej