Ciasto delicja - spóbujesz, nie pożałujesz!

Ciasto delicja - spóbujesz, nie pożałujesz!
Autor: Shutterstock To ciasto urzeka smakiem i wyglądem
łatwy
60 min
6

Ciasto delicja urzeka smakiem - ciemne ciasto przełożone kwaskowatym dżemem i delikatnym kremem budyniowym po prostu rozpływa się w ustach. Doskonale pasują do niego maliny w galaretce wieńczące to dzieło.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g majonezu
  • 120 g mąki pszennej
  • 40 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 łyżki wiórków kokosowych
  • Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki
  • ok. 250 g malin (mogą być mrożone)
  • 1 galaretka malinowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, wsypując go po łyżce i nie przerywając miksowania. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera.
  • Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
  • Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C i piec ok. 20 minut ( z termoobiegiem, gdy go nie masz musisz wydłużyć czas), do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.
  • Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilionowym. Drugą część wymieszać z mąkami oraz żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa powinna zgęstnieć. Powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą (tak by do niego dotykała) i odstawić do przestudzenia.
  • Masło utrzeć na puch. Łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu.
  • Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku, przestudzić.
  • Dolny blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem, przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić przez noc w lodówce.
Beszamel - kakao
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej