Ciasto delicja - spóbujesz, nie pożałujesz!
2022-05-13
łatwy
60 min
6
Ciasto delicja urzeka smakiem - ciemne ciasto przełożone kwaskowatym dżemem i delikatnym kremem budyniowym po prostu rozpływa się w ustach. Doskonale pasują do niego maliny w galaretce wieńczące to dzieło.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 duże jajka
- 150 g cukru
- 100 g majonezu
- 120 g mąki pszennej
- 40 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- Krem waniliowy:
- 500 ml mleka
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- 1 słoik kwaskowatego dżemu, np. z czarnej porzeczki
- ok. 250 g malin (mogą być mrożone)
- 1 galaretka malinowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, wsypując go po łyżce i nie przerywając miksowania. Dodać żółtka, krótko zmiksować. Dodać majonez, wymieszać na niskich obrotach miksera.
- Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
- Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 C i piec ok. 20 minut ( z termoobiegiem, gdy go nie masz musisz wydłużyć czas), do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na dwa blaty.
- Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilionowym. Drugą część wymieszać z mąkami oraz żółtkami i dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, masa budyniowa powinna zgęstnieć. Powierzchnię budyniu przykryć folią spożywczą (tak by do niego dotykała) i odstawić do przestudzenia.
- Masło utrzeć na puch. Łyżka po łyżce dodawać przestudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania gładkiego kremu.
- Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzątku, przestudzić.
- Dolny blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć krem, przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć maliny (mrożonych nie rozmrażać) i wylać tężejącą galaretkę. Schłodzić przez noc w lodówce.
Beszamel - kakao