Ciasto Dama Kier - idealne na sezon truskawkowy i bez pieczenia!

Ciasto Dama Kier - idealne na sezon truskawkowy i bez pieczenia!
Autor: Shutterstock Ciasto Dama Kier pieknie się prezentuje także po przekrojeniu - pomiędzy jasnymi warstwami kremu czerwienieje aromatyczny mus truskawkowy.
łatwy
60 min
6

Ciasto Dama Kier to warstwowe ciasto bez pieczenia. Mimo tego, że jego dwie warstwy to krem budyniowy i krem z bitej śmietany i mascarpone, to ciasto nie jest  mdłe, bo kontrapunkt smakowy wprowadza kwaskowaty mus truskawkowy.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie herbatników typu Petit Beurre
  • krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe - lub jeśli chcesz, by krem był różowy - truskawkowe
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • sok z 1 cytryny
  • mus truskawkowy:
  • 750 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Krem śmietankowy:
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • świeże owoce do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Budyń wymieszaj z 0,5 l mleka. Resztę mleka zagotuj, wlej rozmieszane proszki budyniowe i ciągle mieszając gotuj, aż do powstania gęstego, gładkiego budyniu. Gotowy budyń odstaw do wystudzenia, nakrywając go szczelnie folią spożywczą. Ma ona przylegać do masy, co zapobiegnie powstawaniu kożucha. Budyń możesz ugotować dzień wcześniej i po wystudzeniu wstawić do lodówki - koniecznie nadal przykryty folią.
  • Truskawki (zimą możesz użyć owoców mrożonych) dokładnie zblenduj i podgrzewaj w niewielkim garnku. Gdy zaczną się gotować, zestaw z ognia i wsyp galaretki. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia się galaretek. Tak przygotowany mus odstaw do wystudzenia i delikatnego stężenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Dodawaj małymi porcjami wystudzony budyń i miksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. Na koniec dodaj sok wyciśnięty z cytryny i krótko wymieszaj mikserem. Jeśli zamiast budyniu śmietankowego użyłeś budyniu owocowego - zamiast soku z cytryny możesz użyć kwaskowego soku owocowego - podkreśli to smak masy i jej kolor.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno foremki połóż warstwę herbatników. Na spód z herbatników wyłóż krem budyniowy i przykryj drugą warstwą herbatników.Wyłóż na nie tężejący mus, wyrównaj, połóż kolejną warstwę ciastek.Odstaw do lodówki na czas przygotowania śmietankowej warstwy wierzchniej.
  • Żelatynę zalej 1/4 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  • Śmietanę przelej do wysokiego naczynia, miksuj, a w trakcie miksowania dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i krótko zmiksuj. Następnie, ciągle miksując na wolnych obrotach, wlewaj powoli wystudzoną żelatynę i starannie (ale krótko) zmiksuj.
  • Krem śmietanowy wyłóż na ciasto, wstaw je do lodówki, aby wszystkie składniki zastygły. Przed podaniem ozdób wierzch owocami.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej