Ciasto 7 szklanek - idealne do przekładania. Zrobisz je bez wagi kuchennej!

Ciasto 7 szklanek - idealne do przekładania. Zrobisz je bez wagi kuchennej!
Autor: Shutterstock Ciasto 7 szklanek to doskonała podstawa do tortów lub ciast tortowych
łatwy
35 min
6

Ciasto 7 szklanek to idealna baza dla cukierników - amatorów. Z podanych składników otrzymujemy 3 blaty ciasta, które możemy przełożyć zgodnie z własnymi upodobaniami. Jeśli potrzebujecie biszkoptu czekoladowego - do ciasta możecie dodać kakao.

Chcesz popróbować swoich sił w przygotowaniu domowego tortu, ale nie wiesz jak przekroić biszkopt? Nie masz wagi kuchennej, ale chcesz upiec ciasto? Jest  na to rada - ciasto 7 szklanek. Do jego przygotowania wystarczy szklanka i łyżeczka do odmierzania składników, miska i mikser do ich wymieszania (w ostateczności możesz to zrobić trzepaczką do bicia piany), tortownica oraz piekarnik.

Chcąc przygotować tort nie musisz przekrawać biszkoptu na 2 czy 3 blaty  i ryzykować, że wyjdzie to krzywo lub blaty  rozpadną ci się podczas przenoszenia. Tu pieczesz każdy blat oddzielnie, są więc w miarę równe i  łatwe do przekładania z miejsca na miejsce, a także do przełożenia dowolnym kremem lub po prostu bitą śmietaną. Wierzch ciasta możesz wykończyć kremem, galaretką lub owocami. Najważniejsze, czyli podstawę zrobisz tak łatwo, że reszta na pewno też się uda.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka (pojemność 250 ml) jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka masła - roztopionego i ostudzonego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mleka w proszku (tzw niebieskiego)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski wlać jajka i dodać cukier. Ubijać mikserem przez ok. 5 minut (masa nie musi być super gęsta i sztywna).
  • Dodać śmietanę i masło, wymieszać mikserem na wolnych obrotach.
  • Mąki, mleko w proszku i proszek wymieszać i przesiać do miski z jajkami, wymieszać szpatułką.
  • Ciasto podzielić na trzy równe części.
  • Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować równo jedną część ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15-17 minut.
  • Wyjąć z piernika i wyciągnąć z formy papier razem z upieczonym blatem. Odłożyć do wystudzenia. Pozostałe 2 części ciasta upiec w taki sam sposób.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej