Boskie ciasto truskawkowe - łatwe i odlotowe!
2021-05-22
łatwy
45 min
6
To ciasto truskawkowe jest naprawdę boskie, a jego przygotowanie - zupełnie niekłopotliwe. Owoce zanurzone w budyniowym kremie zamknięte są w dwóch warstwach kruchego ciasta. Gdy sezon na truskawki się skończy, do przygotowania ciasta można użyć innych owoców sezonowych.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 2 jajka 1
- 6 g cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru, każdy po 40 g
- 60 g masła
- ok. 1 kg truskawek
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier do posypania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
- Truskawki umyć i obrać z szypułek, osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki. Spód wyłożyć jedną część ciasta, ponakłuwać je widelcem, podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
- W tym czasie z podanych składników ugotować budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Podpieczony spód wysypać cienką warstwą bułki tartej (wchłonie nadmiar wilgoci z truskawek). Na tak przygotowanym spodzie ułożyć ciasno, jedna przy drugiej, truskawki obtoczone w mące ziemniaczanej.
- Na truskawki wyłożyć ciepły budyń, chwilkę odczekać i przykryć nadzienie drugą część ciasta, dobrze ponakłuwać je widelcem lub wyciąć ozdobne otwory.
- Piec około 50 minut w 190–200ºC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
- Ciasto należy kroić dopiero gdy całkowicie wystygnie.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?