Boskie ciasto truskawkowe - łatwe i odlotowe!
      2021-05-22
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          6
      
    To ciasto truskawkowe jest naprawdę boskie, a jego przygotowanie - zupełnie niekłopotliwe. Owoce zanurzone w budyniowym kremie zamknięte są w dwóch warstwach kruchego ciasta. Gdy sezon na truskawki się skończy, do przygotowania ciasta można użyć innych owoców sezonowych.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
 - 2 szklanki mąki krupczatki
 - 1 szklanka mąki tortowej
 - 2 jajka 1
 - 6 g cukru waniliowego
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 250 g masła
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - Masa budyniowa:
 - 3 szklanki mleka
 - 4 łyżki cukru
 - 2 budynie śmietankowe bez cukru, każdy po 40 g
 - 60 g masła
 - ok. 1 kg truskawek
 - 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
 - cukier do posypania ciasta
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
 - Truskawki umyć i obrać z szypułek, osuszyć papierowym ręcznikiem.
 - Formę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki. Spód wyłożyć jedną część ciasta, ponakłuwać je widelcem, podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
 - W tym czasie z podanych składników ugotować budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia.
 - Podpieczony spód wysypać cienką warstwą bułki tartej (wchłonie nadmiar wilgoci z truskawek). Na tak przygotowanym spodzie ułożyć ciasno, jedna przy drugiej, truskawki obtoczone w mące ziemniaczanej.
 - Na truskawki wyłożyć ciepły budyń, chwilkę odczekać i przykryć nadzienie drugą część ciasta, dobrze ponakłuwać je widelcem lub wyciąć ozdobne otwory.
 - Piec około 50 minut w 190–200ºC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
 - Ciasto należy kroić dopiero gdy całkowicie wystygnie.
 
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?