Boskie ciasto truskawkowe - łatwe i odlotowe!

Boskie ciasto truskawkowe - łatwe i odlotowe!
Autor: Shutterstock To ciasto truskawkowe przygotujesz z łatwością, a jego smak zapewni ci słodkie chwile przyjemności
łatwy
45 min
6

To ciasto truskawkowe jest naprawdę boskie, a jego przygotowanie - zupełnie niekłopotliwe. Owoce zanurzone w budyniowym kremie zamknięte są w dwóch warstwach kruchego ciasta. Gdy sezon na truskawki się skończy, do przygotowania ciasta można użyć innych owoców sezonowych.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 jajka 1
  • 6 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru, każdy po 40 g
  • 60 g masła
  • ok. 1 kg truskawek
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier do posypania ciasta

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części.
  • Truskawki umyć i obrać z szypułek, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki. Spód wyłożyć jedną część ciasta, ponakłuwać je widelcem, podpiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
  • W tym czasie z podanych składników ugotować budyń, odstawić do lekkiego przestudzenia.
  • Podpieczony spód wysypać cienką warstwą bułki tartej (wchłonie nadmiar wilgoci z truskawek). Na tak przygotowanym spodzie ułożyć ciasno, jedna przy drugiej, truskawki obtoczone w mące ziemniaczanej.
  • Na truskawki wyłożyć ciepły budyń, chwilkę odczekać i przykryć nadzienie drugą część ciasta, dobrze ponakłuwać je widelcem lub wyciąć ozdobne otwory.
  • Piec około 50 minut w 190–200ºC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
  • Ciasto należy kroić dopiero gdy całkowicie wystygnie.
Beszamel: Truskawki - właściwości truskawek. Dlaczego warto jeść truskawki?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej