Biszkopt kokosowy z kremem i ananasem. Petarda na deser

biszkopt kokosowy z kremem i ananasem
Autor: Shutterstock Biszkopt kokosowy to przepyszne ciasto z lekkim kremem i ananasem.
łatwy
120 min
12

Szukając pomysłu na pyszny deser, warto sprawdzić ten przepis. Biszkopt kokosowy z kremem i ananasem smakuje wybornie i podbije niejedno podniebienie. Przepis nie jest skomplikowany, choć warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na przygotowanie tego obłędnego ciasta. Oto sprawdzony przepis na biszkopt kokosowy z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone i ananasa.

Jak zrobić biszkopt kokosowy z kremem i ananasem?

Przygotowanie biszkoptu w kokosowym smaku podzielone jest na kilka etapów.

  • Etap 1. – upieczenie biszkoptu
  • Etap 2. – przygotowanie kremu z serka mascarpone
  • Etap 3. – złożenie ciasta
  • Etap 4. – udekorowanie ciasta
  • Etap 5. – schłodzenie ciasta

Kiedy podawać biszkopt kokosowy z kremem i ananasem?

To przepyszne i rozpływające się w ustach ciasto to uniwersalna propozycja na deser. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, biszkopt kokosowy sprawdzi się na wiele różnych okazji. Można podać go na deser po obiedzie, podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Doskonale zastąpi tort urodzinowy i będzie słodką atrakcją w czasie kinder party.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Krem:
  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru

  • dodatkowo:
  • 3 plastry ananasa
  • wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodać do zmiksowanych żółtek. Delikatnie wymieszać.
  • Stopniowo wsypywać mąkę i wiórki kokosowe. Mieszać do połączenia.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić biszkopt w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć i przekroić na dwa blaty. Jeżeli wierzch zbyt mocno się spiecze, należy go odkroić.
  • Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Miksować do połączenia składników, a następnie wstawić krem do lodówki.
  • Dolny blat biszkoptowy posmarować warstwą kremu i ułożyć pokrojonego na małe kawałki ananasa. Wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć resztę kremu, wierzch wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Szulc-Górska
więcej