Biszkopt kokosowy z kremem i ananasem. Petarda na deser
Szukając pomysłu na pyszny deser, warto sprawdzić ten przepis. Biszkopt kokosowy z kremem i ananasem smakuje wybornie i podbije niejedno podniebienie. Przepis nie jest skomplikowany, choć warto zarezerwować sobie nieco więcej czasu na przygotowanie tego obłędnego ciasta. Oto sprawdzony przepis na biszkopt kokosowy z dodatkiem lekkiego kremu z mascarpone i ananasa.
Jak zrobić biszkopt kokosowy z kremem i ananasem?
Przygotowanie biszkoptu w kokosowym smaku podzielone jest na kilka etapów.
- Etap 1. – upieczenie biszkoptu
- Etap 2. – przygotowanie kremu z serka mascarpone
- Etap 3. – złożenie ciasta
- Etap 4. – udekorowanie ciasta
- Etap 5. – schłodzenie ciasta
Kiedy podawać biszkopt kokosowy z kremem i ananasem?
To przepyszne i rozpływające się w ustach ciasto to uniwersalna propozycja na deser. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, biszkopt kokosowy sprawdzi się na wiele różnych okazji. Można podać go na deser po obiedzie, podczas świąt czy rodzinnych uroczystości. Doskonale zastąpi tort urodzinowy i będzie słodką atrakcją w czasie kinder party.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Krem:- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
dodatkowo:- 3 plastry ananasa
- wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodać do zmiksowanych żółtek. Delikatnie wymieszać.
- Stopniowo wsypywać mąkę i wiórki kokosowe. Mieszać do połączenia.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić biszkopt w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć i przekroić na dwa blaty. Jeżeli wierzch zbyt mocno się spiecze, należy go odkroić.
- Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając, stopniowo dodawać serek mascarpone. Miksować do połączenia składników, a następnie wstawić krem do lodówki.
- Dolny blat biszkoptowy posmarować warstwą kremu i ułożyć pokrojonego na małe kawałki ananasa. Wyłożyć połowę pozostałego kremu i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Wyłożyć resztę kremu, wierzch wyrównać i posypać wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
- Przed podaniem pokroić na porcje.