Biała Królowa - urzekająca od pierwszego kęsa
2022-04-13

łatwy
45 min
8
Biała Królowa to ciasto łatwe to przygotowania, dekoracyjne i bardzo smaczne. Polecamy je więc na uroczyste okazje, gdy czasu brak, a liczy się nie tylko, smak ale i efekt!
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masa cytrynowa:
- 300 g ubitej śmietany
- 500 g ricotty
- 100 g cukru pudru
- sok z 2 cytryn
- skórka z 2 cytryn
- Masa kokosowa:
- 500 g ubitej śmietany
- 50 g wiórków kokosowych
- 30 cukru pudru
- 15 biszkoptów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oba rodzaje mąki wsypać do miski i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Następnie dodawać do nich stopniowo cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać pojedynczo żółtka. Ubijać króciutko, aż masa jajeczna będzie jednolita.
- Wsypać do niej mąką i już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym 170 st - do lekkiego zrumienienia i suchego patyczka. Wyjąć, rzucić na blat z wysokości ok. 30 cm i pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować masę cytrynową - ubić schłodzoną śmietanę i odstawić ją do lodówki. Serek ricotta przełożyć do miski, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Ubić całość mikserem, a następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
- Przygotować masę kokosową - wiórki zmielić w młynku do kawy lub blenderze. Drugą porcję schłodzonej śmietany ubić i dodać do niej przesiany cukier puder oraz zmielone wiórki. Wymieszać delikatnie.
- Na upieczony biszkopt wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać. Na tej warstwie ułożyć biszkopty i posmarować je kremem kokosowym. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub całą noc. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi, kuleczkami rafaello, perłowymi kuleczkami z masy cukrowej
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?