Biała Królowa - urzekająca od pierwszego kęsa

Biała Królowa - urzekająca od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Biała królowa to prosty torcik cytrynowo-kokosowy o urzekającym maku
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Biała Królowa to ciasto łatwe to przygotowania, dekoracyjne i bardzo smaczne. Polecamy je więc na uroczyste okazje, gdy czasu brak, a liczy się nie tylko smak, ale i efekt!

Biała Królowa to ciasto, które wybitnie pasuje mi do cieplejszej pory roku. Lekki krem o orzeźwiającym cytrynowym smaku, który doskonale komponuje się z nieco cięższym kremem kokosowym i puszystym biszkoptem, nadaje temu ciastu wiosennego wyrazu. Biała Królowa to ciasto, którego zaletą jest to, że jego przygotowanie można rozłożyć na 2 dni. Pierwszego upiec biszkopt, a kolejnego przygotować oba kremy i złożyć ciasto. Ja często przygotowuję Białą Królową na wielkanocny stół, ale pasuje też do innych uroczystości. Można ją także upiec bez okazji, tak po prostu, by cieszyć się smakiem tego pysznego ciasta!

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa cytrynowa:
  • 300 g ubitej śmietany
  • 500 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • Masa kokosowa:
  • 500 g ubitej śmietany
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 cukru pudru
  • 15 biszkoptów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje mąki wsypać do miski i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Następnie dodawać do nich stopniowo cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać pojedynczo żółtka. Ubijać króciutko, aż masa jajeczna będzie jednolita. Wsypać do niej mąką i już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym 170ºC - do lekkiego zrumienienia i suchego patyczka. Wyjąć, rzucić na blat z wysokości ok. 30 cm i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przygotować masę cytrynową - ubić schłodzoną śmietanę i odstawić ją do lodówki. Serek ricotta przełożyć do miski, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Ubić całość mikserem, a następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  • Przygotować masę kokosową - wiórki zmielić w młynku do kawy lub blenderze. Drugą porcję schłodzonej śmietany ubić i dodać do niej przesiany cukier puder oraz zmielone wiórki. Wymieszać delikatnie.
  • Na upieczony biszkopt wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać. Na tej warstwie ułożyć biszkopty i posmarować je kremem kokosowym. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub całą noc. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi, kuleczkami rafaello, perłowymi kuleczkami z masy cukrowej.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej