Biała Królowa - urzekająca od pierwszego kęsa

Biała Królowa - urzekająca od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Biała królowa to prosty torcik cytrynowo-kokosowy o urzekającym maku
łatwy
45 min
8

Biała Królowa to ciasto łatwe to przygotowania, dekoracyjne i bardzo smaczne. Polecamy je więc na uroczyste okazje, gdy czasu brak, a liczy się nie tylko, smak ale i efekt!

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa cytrynowa:
  • 300 g ubitej śmietany
  • 500 g ricotty
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
  • skórka z 2 cytryn
  • Masa kokosowa:
  • 500 g ubitej śmietany
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 30 cukru pudru
  • 15 biszkoptów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oba rodzaje mąki wsypać do miski i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Następnie dodawać do nich stopniowo cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać pojedynczo żółtka. Ubijać króciutko, aż masa jajeczna będzie jednolita.
  • Wsypać do niej mąką i już nie ubijać, tylko delikatnie wymieszać.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym 170 st - do lekkiego zrumienienia i suchego patyczka. Wyjąć, rzucić na blat z wysokości ok. 30 cm i pozostawić do ostygnięcia.
  • Przygotować masę cytrynową - ubić schłodzoną śmietanę i odstawić ją do lodówki. Serek ricotta przełożyć do miski, dodać cukier puder, sok i skórkę z cytryny. Ubić całość mikserem, a następnie dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
  • Przygotować masę kokosową - wiórki zmielić w młynku do kawy lub blenderze. Drugą porcję schłodzonej śmietany ubić i dodać do niej przesiany cukier puder oraz zmielone wiórki. Wymieszać delikatnie.
  • Na upieczony biszkopt wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać. Na tej warstwie ułożyć biszkopty i posmarować je kremem kokosowym. Wstawić do lodówki na 5-6 godzin lub całą noc. Wierzch można udekorować wiórkami kokosowymi, kuleczkami rafaello, perłowymi kuleczkami z masy cukrowej
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej