Babka z makiem zamiast makowca - inny pomysł na drożdżowe z makiem
2021-11-23
średni
45 min
6
Babka z makiem to prosty sposób na zawarcie dwóch ciast w jednym. Jeśli lubicie ciasta z makiem i babki drożdżowe to ten przepis jest właśnie dla was. A także dla tych, którym makowce pękają podczas pieczenia i nic na to nie pomaga. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 250 g mąki
- 400 g masy makowej
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki masła i trochę do wysmarowania formy
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozkruszyć, dodać do nich łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą, i odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Resztę mąki wymieszać z solą, i przesiać, by ją napowietrzyć.
- Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na gładki kogel-mogel.
- Masło rozpuścić w garnuszku lub mikrofalówce. Odstawić do ostygnięcia.
- Do mąki dodać rozczyn, masę jajeczną i zagnieść ciasto. Powoli dodawać do niego płynny tłuszcz i mleko - można oczywiście wyrabiać ciasto miksem z końcówkami hakowymi. Wyrabiać ciasto aż przestanie się kleić do rąk lub haków miksera.
- Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt i wyłożyć na niego masę makową. Zwinąć w roladę jak makowiec, a następnie włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia - znowu do podwojenia objętości
- Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać polukrowaną lub obsypaną cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego