Babka z makiem zamiast makowca - inny pomysł na drożdżowe z makiem

Babka z makiem zamiast makowca - inny pomysł na drożdżowe z makiem
Autor: Shutterstock Gdy upieczenie makowca sprawia ci problemy - zrób babkę z makiem, takie 2 w 1
średni
45 min
6

Babka z makiem to prosty sposób na zawarcie dwóch ciast w jednym. Jeśli lubicie ciasta z makiem i babki drożdżowe to ten przepis jest właśnie dla was. A także dla tych, którym makowce pękają podczas pieczenia i nic na to nie pomaga. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 400 g masy makowej
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła i trochę do wysmarowania formy
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozkruszyć, dodać do nich  łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i 2 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą, i odstawić rozczyn do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Resztę mąki wymieszać z solą, i przesiać, by ją napowietrzyć.
  • Żółtko utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na gładki kogel-mogel. 
  • Masło rozpuścić w garnuszku lub mikrofalówce. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do mąki dodać rozczyn, masę jajeczną i zagnieść ciasto. Powoli dodawać do niego płynny tłuszcz i mleko - można oczywiście wyrabiać ciasto miksem z końcówkami hakowymi.  Wyrabiać ciasto aż przestanie się kleić do rąk lub haków miksera.
  • Odstawić do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Po wyrośnięciu rozwałkować ciasto na prostokąt i wyłożyć na niego masę makową. Zwinąć w roladę jak makowiec, a następnie włożyć do formy na babkę wysmarowanej tłuszczem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia - znowu do podwojenia objętości
  • Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać polukrowaną lub obsypaną cukrem pudrem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej