Babka szafranowa - wielkanocne przepisy

2021-03-29
Babka szafranowa: wielkanocne przepisy
Autor: thinkstockphotos.com Babka szafranowa to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. 
łatwy
30 min
4

Oto tradycyjny przepis na drożdżową babkę szafranową z dodatkiem wanilii i rodzynek. Aby tradycji stało się zadość wypiek powinien być udekorowany polewą mleczno-waniliową. Wypróbuj ten niezwykły przepis na Wielkanoc.

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru (jedną zostawić do polewy)
  • 18 dag masła ( 3 dag zostawić do polewy)
  • 15 żółtek
  • 2 białka
  • 2,5 szklanki mleka (0,5 szklanki zostawić do polewy)
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 laski wanilii
  • 10 dag rodzynków
  • szczypta szafranu
  • 50 ml spirytusu
  • sól tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier wanilinowy (do polewy)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szafran na dwa dni przed pieczeniem babki zalej spirytusem. Przykryj i odstaw w spokojne miejsce.
  • Szklankę mleka zagotuj, rozprowadź w nim połowę mąki. Przestudź.
  • Drożdże rozpuść w dwóch szklankach mleka, wlej do zaparzonego ciasta, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. 
  • Żółtka utrzyj z cukrem do powstania piany.
  • Masło rozpuść.
  • Gdy zaczyn podrośnie, dodaj do niego utarte żółtka, masło, resztę mąki i szczyptę soli.
  • Wyrób ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodaj ziarenka z laski wanilii, rodzynki i spirytus z szafranem.
  • Pianę z dwóch białek ubij i połącz z ciastem.
  • Formę do pieczenia babki posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką.
  • Napełnij do połowy wysokości wyrobionym ciastem.
  • Odstaw do wyrośnięcia.
  • Gdy podwoi objętość, wstaw do gorącego piekarnika.
  • Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Składniki polewy zagotuj na małym ogniu. Mieszaj, aż polewa zgęstnieje.
  • Polej nią upieczoną, przestudzoną babkę wyjętą z formy.