Babka szafranowa - wielkanocne przepisy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Oto tradycyjny przepis na drożdżową babkę szafranową z dodatkiem wanilii i rodzynek. Aby tradycji stało się zadość wypiek powinien być udekorowany polewą mleczno-waniliową. Wypróbuj ten niezwykły przepis na Wielkanoc.
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru (jedną zostawić do polewy)
- 18 dag masła ( 3 dag zostawić do polewy)
- 15 żółtek
- 2 białka
- 2,5 szklanki mleka (0,5 szklanki zostawić do polewy)
- 5 dag drożdży
- 1/2 laski wanilii
- 10 dag rodzynków
- szczypta szafranu
- 50 ml spirytusu
- sól tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier wanilinowy (do polewy)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szafran na dwa dni przed pieczeniem babki zalej spirytusem. Przykryj i odstaw w spokojne miejsce.
- Szklankę mleka zagotuj, rozprowadź w nim połowę mąki. Przestudź.
- Drożdże rozpuść w dwóch szklankach mleka, wlej do zaparzonego ciasta, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzyj z cukrem do powstania piany.
- Masło rozpuść.
- Gdy zaczyn podrośnie, dodaj do niego utarte żółtka, masło, resztę mąki i szczyptę soli.
- Wyrób ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodaj ziarenka z laski wanilii, rodzynki i spirytus z szafranem.
- Pianę z dwóch białek ubij i połącz z ciastem.
- Formę do pieczenia babki posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką.
- Napełnij do połowy wysokości wyrobionym ciastem.
- Odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy podwoi objętość, wstaw do gorącego piekarnika.
- Piecz około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Składniki polewy zagotuj na małym ogniu. Mieszaj, aż polewa zgęstnieje.
- Polej nią upieczoną, przestudzoną babkę wyjętą z formy.