Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc

Babka jogurtowa polana lukrem to ciasto delikatne i wilgotne, lekkie - w sam raz na Wielkanoc. Oczywiście możesz kupić babkę w sklepie, ale lepiej smakuje upieczona w domu. Oto nasz sprawdzony przepis ja jogurtowa babkę z nutą cytryny.
Ciasto:
2 1/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 1/4 szklanki cukru
225 g miękkiego masła
225 g jogurtu naturalnego np. greckiego
3 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z połowy cytryny
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny oraz sól i ponownie miksujemy.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Do jajek ubitych z cukrem i masłem dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki naprzemiennie z jogurtem. Kończymy dodając suche składniki.
Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąka. Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy szpatułką jego powierzchnię.
Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godziny
Lukier robi się bardzo prosto - wystarczy wymieszać ze sobą dokładnie składniki, na jednolitą masę. Polewamy lukrem ciasto i dekorujemy je kandyzowaną skórką cytrynową.
Polecamy też inne ciasta na Wielkanoc:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków