Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc

2021-03-29
Edyta Folwarska
Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Babka jogurtowa o cytrynowym aromacie to może być przebój na wielkanocnym stole!
łatwy
30 min
4

Babka jogurtowa polana lukrem to ciasto delikatne i wilgotne, lekkie - w sam raz na Wielkanoc. Oczywiście możesz kupić babkę w sklepie, ale lepiej smakuje upieczona w domu. Oto nasz sprawdzony przepis ja jogurtowa babkę z nutą cytryny.

Polecamy też inne ciasta na Wielkanoc:

Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków

Sernik na święta - 20 przepisów na sernik

Ciasto świąteczne - przepisy na smaczne ciasta na Wielkanoc

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 225 g jogurtu naturalnego np. greckiego
  • 3 jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z cytryny
  • szczypta soli
  •  
  • Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło miksujemy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny oraz sól i ponownie miksujemy.
  • Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą.  Do jajek ubitych z cukrem i masłem dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki naprzemiennie z jogurtem. Kończymy dodając suche składniki.
  • Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąka. Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy szpatułką jego powierzchnię.
  • Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godziny
  • Lukier robi się bardzo prosto - wystarczy wymieszać ze sobą dokładnie składniki, na jednolitą masę. Polewamy lukrem ciasto i dekorujemy je kandyzowaną skórką cytrynową.
Baszamel historia baby wielkanocnej
Edyta Folwarska