Babka jogurtowa z cytrynowym lukrem - sprawdzony przepis na Wielkanoc
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Babka jogurtowa polana lukrem to ciasto delikatne i wilgotne, lekkie - w sam raz na Wielkanoc. Oczywiście możesz kupić babkę w sklepie, ale lepiej smakuje upieczona w domu. Oto nasz sprawdzony przepis ja jogurtowa babkę z nutą cytryny.
Polecamy też inne ciasta na Wielkanoc:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik
Ciasto świąteczne - przepisy na smaczne ciasta na Wielkanoc
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 1/4 szklanki cukru
- 225 g miękkiego masła
- 225 g jogurtu naturalnego np. greckiego
- 3 jajka
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło miksujemy na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, miksujemy do połączenia. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny oraz sól i ponownie miksujemy.
- Mąki przesiewamy razem z proszkiem oraz sodą. Do jajek ubitych z cukrem i masłem dodajemy w kilku porcjach przesiane suche składniki naprzemiennie z jogurtem. Kończymy dodając suche składniki.
- Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąka. Przekładamy ciasto do formy i wyrównujemy szpatułką jego powierzchnię.
- Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babkę zostawiamy przy lekko uchylonych drzwiczkach na około pół godziny
- Lukier robi się bardzo prosto - wystarczy wymieszać ze sobą dokładnie składniki, na jednolitą masę. Polewamy lukrem ciasto i dekorujemy je kandyzowaną skórką cytrynową.
Baszamel historia baby wielkanocnej