Zwijane ciasto z jabłkami. Proste składniki w zakręconej formie
2022-11-02
łatwy
45 min
12
Zwijane ciasto z jabłkami jest łatwe do przygotowania, a wygląda niezwykle efektownie. To rodzaj drożdżowej rolady pokrojonej na mniejsze części i upieczonej w okrąglej formie tortowej. Poszczególne rollsy ze słodkim, jabłkowym nadzieniem można odrywać od całości.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka pełnego mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżki suchych drożdży
- 0,5 kostki masła
- 2 duże jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 5 szklanek mąki
- Nadzienie:
- 0,5 kostki miękkiego masła
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
- 2-3 kwaskowe jabłka
- 1 garść orzechów (włoskich, laskowych, pekan, nerkowców)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzej do temperatury 35 st. C. Dodaj drożdże i cukier, mieszaj rózgą aż cukier całkiem się rozpuści.
- Miskę z rozczynem przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczną pracować (spienią się)
- Miękkie masło rozbij mikserem (niskie obroty) na mniejsze kawałki, dodaj do niego jajka - po jednym oraz sól.
- Następnie zwiększ obroty miksera i dodawaj partiami mąkę (4,5 szklanki, pozostałe 0,5 szklanki zostaw do podsypywania).
- Gdy ciasto zrobi się gładkie i jednolite, zwiększ jeszcze nieco obroty miksera.
- Miksuj ciasto na średnio-wysokich obrotach przez 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Jeśli ni masz miksera z końcówka hakową do ciasta drożdżowego, masę wyrabiaj rękoma.
- Przełóż na posypany mąka blat i wyrabiaj ręcznie jeszcze 1 minutę. Uformuj kulę, posyp ją delikatnie mąką.
- Ciasto odłóż do miski, przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - na 1-2 godziny, aż podwoi objętość.
- Okrągłą blaszkę o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Jabłka obierz, oczyść z nasion posiekaj w kostkę.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na duży prostokąt o wymiarach ok. 25x40 cm.
- Ciasto posmaruj miękkim masłem na całej powierzchni, a następnie posyp mieszaniną brązowego cukru i cynamonu.
- Na wierzchu równą warstwą rozłóż jabłka. Ciasto zwiń w rulon, jabłkami do wewnątrz. Rulon pokrój na 10-12 równych kawałków.
- Jabłkowe rollsy rozłóż równomiernie w wysmarowanej masłem formie. Wierzch udekoruj połówkami orzechów.
- Przykryj blaszkę i odstaw na kolejną godzinę, ciasto wyrośnie i rolssy połączą się w całość.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
- Wierzch można udekorować lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub polać karmelem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego