Zwijane ciasto z jabłkami. Proste składniki w zakręconej formie

Zwijane ciasto z jabłkami
Autor: Shutterstock Zwijane ciasto z jabłkami jest proste, smaczne i wygląda pięknie.
łatwy
45 min
12

Zwijane ciasto z jabłkami jest łatwe do przygotowania, a wygląda niezwykle efektownie. To rodzaj drożdżowej rolady pokrojonej na mniejsze części i upieczonej w okrąglej formie tortowej. Poszczególne rollsy ze słodkim, jabłkowym nadzieniem można odrywać od całości.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka pełnego mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki suchych drożdży
  • 0,5 kostki masła
  • 2 duże jajka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 5 szklanek mąki
  • Nadzienie:
  • 0,5 kostki miękkiego masła
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2-3 kwaskowe jabłka
  • 1 garść orzechów (włoskich, laskowych, pekan, nerkowców)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzej do temperatury 35 st. C. Dodaj drożdże i cukier, mieszaj rózgą aż cukier całkiem się rozpuści.
  • Miskę z rozczynem przykryj lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczną pracować (spienią się)
  • Miękkie masło rozbij mikserem (niskie obroty) na mniejsze kawałki, dodaj do niego jajka - po jednym oraz sól.
  • Następnie zwiększ obroty miksera i dodawaj partiami mąkę (4,5 szklanki, pozostałe 0,5 szklanki zostaw do podsypywania).
  • Gdy ciasto zrobi się gładkie i jednolite, zwiększ jeszcze nieco obroty miksera.
  • Miksuj ciasto na średnio-wysokich obrotach przez 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
  • Jeśli ni masz miksera z końcówka hakową do ciasta drożdżowego, masę wyrabiaj rękoma.
  • Przełóż na posypany mąka blat i wyrabiaj ręcznie jeszcze 1 minutę. Uformuj kulę, posyp ją delikatnie mąką.
  • Ciasto odłóż do miski, przykryj i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - na 1-2 godziny, aż podwoi objętość.
  • Okrągłą blaszkę o średnicy 26-28 cm wysmaruj tłuszczem. Jabłka obierz, oczyść z nasion posiekaj w kostkę.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i rozwałkuj na duży prostokąt o wymiarach ok. 25x40 cm.
  • Ciasto posmaruj miękkim masłem na całej powierzchni, a następnie posyp mieszaniną brązowego cukru i cynamonu.
  • Na wierzchu równą warstwą rozłóż jabłka. Ciasto zwiń w rulon, jabłkami do wewnątrz. Rulon pokrój na 10-12 równych kawałków.
  • Jabłkowe rollsy rozłóż równomiernie w wysmarowanej masłem formie. Wierzch udekoruj połówkami orzechów.
  • Przykryj blaszkę i odstaw na kolejną godzinę, ciasto wyrośnie i rolssy połączą się w całość.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
  • Wierzch można udekorować lukrem, oprószyć cukrem pudrem lub polać karmelem.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej