Wiśniowy placek na kefirze: wstrząsająco pyszne ciasto z owocami

łatwy
20 min
8

Ciasta z kwaskowymi owocami zawsze cieszą się powodzeniem. Przynajmniej u mnie w domu. Wiśniowy placek na kefirze to wstrząsająco pyszne ciasto z owocami. Najlepsze ciasto wiśniowego sezonu! 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto kefirowe:
  • 200 g kefiru lub 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • Na owocowy wierzch:
  • 400 g wiśni drylowanych, bez pestek
  • cukier

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości. Dodać jajka, kefir oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Wymieszać do uzyskania jednorodnej masy gęstej jak śmietana.
  • Blachę do pieczenia posmarować masłem. Napełnić ciastem. Na wierzchu ułożyć jedną warstwą wiśnie. Posypać cukrem. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygniecia. Całkowicie ostudzone pokroić i przełożyć na paterę.
Wiśnie – dlaczego warto je jeść? Co zrobić z wiśni?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej