Truskawkowy mannowiec - przepyszne ciasto na spodzie z ciasteczek owsianych
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Truskawkowy mannowiec to ciasto które zachwyci wszystkich swoim smakiem i orzeźwiającym aromatem truskawek. to idealny deser na czerwcowe, pogodne popołudnie - chrupiący sód z owsianych ciasteczek, delikatna, aksamitna i pachnąca wanilią masa grysikowa i wieńczące całość soczyste stukawki pod słodką galaretką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g ciastek owsianych
- 0,5 szklanki roztopionego masła
- 1 żółtko
- 4 łyżki dżemu truskawkowego
- Masa:
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka śmietany 36 %
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 lmleka
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Oraz:
- 1,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto: ciastka zmiksować z roztopionym masłem i żółtkiem. Rozwałkować ciasto i włożyć do wyłożonej papierem blaszki. Dokładnie docisnąć i schłodzić w lodówce.
- Mleko zagotować z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypać kaszę.
- Następnie dodać kwaśną śmietanę i żółtka, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać pianę ubitą z białek i proszek do pieczenia.
- Spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć na niego masę. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 170 st.C.
- Gdy ciasto ostygnie udekorować je truskawkami i zalać galaretką. Odstawić do stężenia do lodówki.