Truskawkowy mannowiec - przepyszne ciasto na spodzie z ciasteczek owsianych

2021-03-29
Truskawkowy mannik
Autor: Shutterstock Truskawkowy mannik - wygląda i smakuje znakomicie.
łatwy
60 min
4

Truskawkowy mannowiec to ciasto które zachwyci wszystkich swoim smakiem i orzeźwiającym aromatem truskawek. to idealny deser na czerwcowe, pogodne popołudnie - chrupiący sód z owsianych ciasteczek, delikatna, aksamitna i pachnąca wanilią masa grysikowa i wieńczące całość soczyste stukawki pod słodką galaretką.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 g ciastek owsianych
  • 0,5 szklanki roztopionego masła
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  •  
  • Masa:
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka śmietany 36 %
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 lmleka
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Oraz:
  • 1,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto: ciastka zmiksować z roztopionym masłem i żółtkiem. Rozwałkować ciasto i włożyć do wyłożonej papierem blaszki. Dokładnie docisnąć i schłodzić w lodówce.
  • Mleko zagotować z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając wsypać kaszę.
  • Następnie dodać kwaśną śmietanę i żółtka, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Gdy ostygnie dodać pianę ubitą z białek i proszek do pieczenia.
  • Spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć na niego masę. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut w 170 st.C.
  • Gdy ciasto ostygnie udekorować je truskawkami i zalać galaretką. Odstawić do stężenia do lodówki.